huis kopen starter

Voor het eerst een huis kopen? Bekijk deze 10 tips!

Wanneer je van plan bent om een eerste huis te kopen, ben je vaak veel tijd kwijt met voorbereiden en plannen. Je stelt jezelf vragen als: wat zijn mijn wensen? Waar wil ik graag wonen? Wat zijn de mogelijkheden binnen mijn budget? Bij de voorbereiding kan het handig zijn om een handleiding te hebben. Deze 10 tips helpen starters op de woningmarkt bij het vinden van hun droomhuis. Het is cliché maar waar: een goede voorbereiding is het halve werk.

1. Vraag professioneel advies

Bespreek je wensen met een gespecialiseerde en ervaren adviseur voordat de zoektocht naar je droomhuis begint. Zo kun je gericht op zoek gaan en weet je precies wat de mogelijkheden zijn die passen bij je eigen wensen en situatie.

2. Verdiep je in de offerte- en hypotheekvoorwaarden

Ga niet zonder na te denken voor de goedkoopste hypotheekofferte. Kijk daarentegen goed naar de offerte- en hypotheekvoorwaarden. Hiermee voorkom je dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan. Wij kunnen je helpen aan goede en betrouwbare hypotheekadviseurs.

3. Werk samen met een aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis is het slim om een expert in te schakelen. Een aankoopmakelaar van De Bree Makelaars is vaak voordeliger dan je in het begin misschien denkt. Je kunt een aankoopmakelaar ook inschakelen voor deeldiensten. Dit betekent bijvoorbeeld dat je wel zelf de huizen bezichtigt, maar de onderhandeling of overige zaken uitbesteedt.

4. Stel jezelf de vraag: wil je langer dan vijf jaar in je nieuwe huis wonen?

Het is aan te raden om alleen een huis te kopen als je van plan bent om er tenminste vijf jaar in te wonen. De aankoop van een huis brengt vaak extra kosten met zich mee. Je kunt hierbij denken aan notariskosten, overdrachtsbelasting en kosten voor een taxatie en een bouwkundige keuring. Het duurt dan ook gemiddeld vijf jaar voordat je deze kosten hebt terugverdiend.

5. Voorkom verrassingen, schakel een bouwkundig expert in.

Als je een huis koopt, is het tegenkomen van gebreken wel het laatste waar je mee geconfronteerd wilt worden. Daarom is het slim om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren om eventuele problemen te voorkomen.

6. Denk aan ontbindende voorwaarden.

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je toch liever afziet van de koop van een huis. Ontbindende voorwaarden zijn daarom een belangrijke toevoeging in het koopcontract. Mocht je de financiering van je huis onverhoopt toch niet rond kunnen krijgen met de bank, dan kun je dankzij het opgenomen voorbehoud van de koop afzien. Zo voorkom je onnodige kosten. Maar ook de ontbindende voorwaarden dienen juist geformuleerd te zijn.

7. Denk ook aan je pensioen.

Het is wellicht nog ver weg, maar het is slim om ook nu al aan je pensioen te denken. Op het moment dat je met pensioen gaat, veranderen je inkomsten en mogelijk ook je maandlasten. Het is dan ook van belang om hier bij het afsluiten van je hypotheek rekening mee te houden.

8. Bereid jezelf zo goed mogelijk voor op het adviesgesprek.

Kijk voor handige tips voor consumenten op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zo begin je perfect voorbereid aan het gesprek en het geeft je tevens de mogelijkheid om gerichte vragen te stellen aan de adviseur.

9. Kies voor een verhoogde inschrijving bij de notaris.

Om een hoger bedrag dan je hypotheeksom te registreren bij het kadaster (verhoogde inschrijving) hoef je slechts een klein beetje extra te betalen. Het grootste voordeel hiervan is dat je in de toekomst je hypotheek kunt verhogen zonder opnieuw naar de notaris te gaan. Zo bespaar je ook weer geld!

10. Gebruik de checklist van het hypotheekgesprek.

Controleer ook of het adviesgesprek goed is verlopen. Raadpleeg daarvoor de checklist van het hypotheekgesprek op de website van de AFM. Mocht je nog vragen hebben die niet aan bod zijn gekomen tijdens het gesprek, dan kun je hierover altijd contact opnemen met je adviseur.

Meer weten over de woningmarkt voor starters?

Wil je graag meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We staan klaar om je te helpen.