Search More

2015 uitdagend voor starters op de woningmarkt

Posted on February 17, 2015 by Joost De Bree in Huizenmarkt

Als je aankomend jaar een huis wilt kopen moet je rekening houden met het feit dat je minder hypotheek krijgt. Je kunt niet alleen minder lenen in verhouding tot de waarde van de woning (op dit moment is dat nog 104%, maar volgend jaar 103%), maar ook het maximale hypotheekbedrag dat je op basis van je inkomen kunt lenen daalt.

Dit heeft vooral voor jonge starters op de woningmarkt gevolgen. Uit onderzoek van het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) bleek eerder dat inkomens tot 28.000 euro volgend jaar tot 6,5% minder kunnen lenen. Nu is het volgens de Hypotheek Visie zelfs zo dat het verschil groter kan zijn. Bij haar berekeningen gaat het Nibud namelijk uit van een verwachte inkomensstijging van 1,5%.

Beperking voor starters op de woningmarkt

De keuze voor de jonge starter op de woningmarkt wordt beperkt. In 2014 kon je met een inkomen van 28.000 op zoek gaan naar een appartement of woning van rond de 135.000 euro (in veel steden al uitdaging genoeg). In 2015 moet een starter op de woningmarkt gaan uitkijken naar een woning in de prijsklasse net boven de 100.000 euro.

Wat is het alternatief? Het huren van een appartement (of woning) of bij je ouders blijven wonen? De hypotheekrente staat momenteel ontzettend laag. De maandlasten bij het kopen van een woning blijven gedurende een lange periode laag en stabiel, dit zou een mooi begin voor starters op de woningmarkt moeten zijn. Het is daarom ook frustrerend om te constateren dat starters door de nieuwe normen hier niet of nauwelijks van kunnen profiteren.

Een huis/appartement kopen of huren?

De netto hypotheeklast bij een hypotheekbedrag van 141.000 euro ligt onder de 500 euro per maand. Voor een huis of appartement betaal je al snel een huurprijs van 750 euro. Vanzelfsprekend heb je bij een eigen woning te maken met kosten voor onderhoud. Maar bij een hypotheek zijn de lasten voor een lange periode wel maandelijks gelijk. Ben je van plan om te huren, dan krijg je te maken met een jaarlijkse huurverhoging. Deze huurverhoging kan oplopen tot 4%.

Laat je adviseren door een makelaar

Wil je weten wat er in jouw situatie mogelijk is? Neem contact op met ERA de Bree Makelaars. Wij kunnen je uitstekend op weg helpen om je droomhuis voor een redelijke prijs te vinden.

Interessante artikelen voor starters:

Huis kopen of huren? De voor- en nadelen voor je op een rij gezet.
10 tips voor starters op de woningmarkt
Wat kan een aankoopmakelaar voor je betekenen?

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.