Search More

3x bijzondere wandelroutes in Utrecht

Posted on June 29, 2017 by Joost De Bree in Utrecht
Utrecht is een van de mooiste steden om in te wonen. Niet alleen haar parken en prachtige gebouwen maken de stad zo populair; ook zijn er prachtige en avontuurlijke wandelroutes in de stad en in de omgeving die je absoluut een keer gelopen moet hebben.

Speciaal voor als je nog niet zo bekend bent in Utrecht hebben we hier drie leuke wandelroutes op een rijtje gezet.

1. Trajectum Lumen

Deze stadswandeling is ook wel bekend als de ‘ontdekkingstocht in het donker’, of in het Engels: A Utrecht Tale Of Life. De route gaat langs artistiek uitgelichte locaties in de Utrechtse binnenstad. Je kunt 365 avonden per jaar genieten van de uitgelichte locaties in deze route als het donker is, van zonsondergang tot middernacht. Je kunt de route lopen door het spoor van lichtdruppels in de straten te volgen, maar er zijn ook kaarten verkrijgbaar bij de VVV.

Sinds de lancering in 2010 zijn er steeds meer nieuwe lichtkunstwerken bijgekomen, die de stad na zonsondergang ‘tot leven’ brengen.

De wandeling duurt anderhalf uur. En wil je echt alle ins en outs weten van de kunstwerken en de andere bezienswaardigheden langs de route? Dan kun je als groep een gids reserveren via de website van de wandelroute.

2. Van Oud-Amelisweerd naar Bunnik

Een rustigere omgeving vind je tussen Utrecht en Bunnik. Wandelroute 552961 neemt je mee door de natuur, waar je kunst en historie tegenkomt.

De route begint bij de oever van de Kromme Rijn waar landhuis Rhijnauwen sinds 1933 is gevestigd. De wandeling vervolgt via landgoed Amelisweerd en een museum met werken van kunstenaar Armando, naar fort Rijnauwen: de grootste vestiging uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een stukje langs de Oude Rijn en het stadje Bunnik maakt deze route helemaal af.

De wandeling duurt ongeveer twee uur en is 8 km lang.

3. Daklozenroute

Een stadswandeling die door daklozen georganiseerd en uitgevoerd wordt. Het is een bijzondere ervaring: de gids is een (ex-)dakloze en/of (ex-)verslaafde en vertelt zijn eigen verhaal. Je wordt meegenomen door de binnenstad van Utrecht, langs belangrijke plekken uit de wereld van daklozen en verslaafden.

Er zijn twee routes, georganiseerd door verschillende organisaties. Beide routes worden door veel wandelaars als indrukwekkend ervaren.

Streetlife 030

De opbrengsten van STREEFLIFE030 gaan naar dak- en thuislozen in Utrecht, in de vorm van maaltijden, kleding en andere projecten in het Smulhuis en Catharijnehuis. Jouw bijdrage is een belangrijke donatie, maar ook de waarde van je waardering en erkenning is belangrijk – met name voor de gids.

De wandeling duurt anderhalf uur en de kosten variëren van €7,- p.p. (bij groepen vanaf tien personen) tot €10,- p.p. De route start op het Domplein en eindigt op de Stadshuisbrug.

Utrecht Underground

De andere stadswandeling is Utrecht Underground. Dit wordt gecoördineerd door De Stadsburg, onderdeel van Wij 3.0. Dit project richt zich op maatschappelijke participatie als een eerste stap in het re-integratieproces van verslaafden en dak- en thuislozen.

De wandeling duurt anderhalf uur en kost € 8,50 per persoon. De route start tegenover de VVV tourist office op het Domplein.

Makelaar Utrecht

Heb je toevoegingen op dit artikel? Stuur een berichtje op Twitter of neem contact op met ERA De Bree NVM Makelaars, een makelaar in Utrecht met tientallen jaren ervaring.

Lees ook:

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.