Search More

4x moderne bruggen in Utrecht

Posted on September 25, 2017 by Joost De Bree in Utrecht

Utrecht kent heel veel mooie bruggen. In het centrum loop je bijvoorbeeld over de prachtige binnenstadsgrachten, waarvan de bekendste de Oudegracht met haar zestien bruggen. Maar Utrecht kent natuurlijk ook een aantal moderne bruggen met hun eigen charmes. In dit blog hebben we vier moderne bruggen in Utrecht onder de loep genomen.

4. Prins Clausbrug

De Prins Clausbrug, een prachtige verkeersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. De brug is geopend in juni 2003 en ontworpen door Ben van Berkel, die ook de Rotterdamse Erasmusbrug ontwierp. De Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn wordt door middel van deze brug verbonden met de stad.

De brug is zelfs een echte winnaar, want de Prins Clausbrug heeft de Belgische Staalprijs in de categorie Internationale Projecten gewonnen wegens ‘het op een inspirerende manier toepassen van het materiaal staal’. De Staalbouwwedstrijd is een initiatief geweest van het Belgische Staalinfocentrum.

3. Rode brug

Een opvallende brug in Utrecht is de Rode brug. De brug is geopend in juli 2009 en functioneert als een ophaalbrug over rivier de Vecht tussen de Anton Geesinkstraat en de Loevenhoutsedijk. Het is een zeer smalle brug; net zo smal als de breedte van één auto. Dat terwijl er tweerichtingsverkeer geldt! Automobilisten moeten dus voorrang verlenen aan elkaar wanneer zij de brug naderen.

De brug is zo opvallend vanwege haar rode kleur. In de nabije omgeving, langs het Zandpad, ligt een prostitutiegebied dat in de volksmond ook wel wordt aangeduid als de ‘Rodebrugbuurt’.

2. Moreelsebrug

De op een na nieuwste brug in Utrecht is de Moreelsebrug. Deze meterslange brug is geopend in december 2016 en is bedoeld voor fietsers en voetgangers die de drukte rond het station liever vermijden. De brug is namelijk over het trein- en busverkeer bij Centraal Station Utrecht gebouwd.

Als voetganger of fietser kun je door deze 295 meter lange brug snel van West naar Oost en terug. De brug loopt van de Croeselaan in West – ter hoogte van het Rabobank Bestuurscentrum – naar de Laan van Puntenburg, dichtbij het Moreelsepark in Oost.

Tot juni 2015 had de brug als projectnaam de Rabobrug. De uiteindelijke naam van de brug is bepaald aan de hand van een prijsvraag voor het bedenken van een nieuwe naam, uit initiatief van gemeente Utrecht. De naam Moreelsebrug was door 24 personen ingestuurd en werd daarmee de uiteindelijke winnaar.

1. Dafne Schippersbrug

De nieuwste brug in Utrecht is de Dafne Schippersbrug, vernoemd naar de Nederlandse topatlete die in Oog in Al (een van de wijken waar de brug aan ligt) is opgegroeid. De brug is in mei 2017 geopend door Dafne Schippers zelf en ligt over het Amsterdam-Rijnkanaal, waardoor het de wijk Leidsche Rijn met het centrum van Utrecht verbindt.

Deze fiets- en voetgangersbrug is ontworpen door ingenieursbureaus. De brug voorkomt dat veel fietsers via het noorden of zuiden moeten omfietsen; de brug ligt namelijk hemelsbreed gezien het meest centraal tussen het centrum en Leidsche Rijn.

Maar de brug is niet alleen praktisch; deze brug heeft ook een aantal bijzondere kenmerken. Zo is de aanbouw van de brug gecombineerd met de nieuwsbouw van de Montessorischool in het Victor Hugoplantsoen. De brug loopt over het dak van de school. Daarnaast zijn leuke details aan de brug toegevoegd: de rode kleur van een atletiekbaan en de afstandsmarkeringen die gebruikt kunnen worden bij sprinten komen terug in het asfalt op de brug.

Makelaar Utrecht

Heb je toevoegingen op dit artikel? Stuur een berichtje op Twitter of neem contact met de makelaar in Utrecht met tientallen jaren ervaring: ERA De Bree NVM Makelaars!

Afbeeldingen: YouTube (deGemeenteUtrecht), AD, Wikimedia Commons (FaceMePLS, tED)

Lees ook:

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.