Search More

5 praktische tips als je gaat samenwonen

Posted on March 7, 2019 by Joost De Bree in Huren, Kopen

Na een tijdje met je geliefde samen te zijn hakken jullie de knoop door: jullie gaan samenwonen! Heel leuk en spannend en natuurlijk een fijn idee om straks elke dag wakker te kunnen worden naast je geliefde. Samenwonen betekent alleen ook dat er een hoop zaken geregeld moeten worden.

5 tips voor samenwonen

In deze blog geven we je daarom vijf praktische tips voor als je gaat samenwonen.

1. Maak afspraken over de financiën

Voordat jullie gaan samenwonen is het goed om afspraken over de financiën te maken. Denk hierbij aan de verdeling van de huur of hypotheek, maar ook aan water, elektriciteit, boodschappen, verzekeringen, internet et cetera.

2. Open een gezamenlijke rekening

Als je gaat samenwonen is het verstandig om een gezamenlijke rekening te openen. Dit heeft veel voordelen. Zo hoef je niet elke keer af te spreken wie wat betaalt en heb je samen inzicht in jullie uitgaven. Daarnaast is een gezamenlijk rekening ook handig om bijvoorbeeld samen te sparen.

3. Denk na over een samenlevingscontract

Als je gaat samenwonen, is het goed om na te denken over een samenlevingscontract. Als je zonder geregistreerd partnerschap of ongehuwd gaat samenwonen, dan is er voor de wet niets officieel over jullie relatie vastgelegd.

Een samenlevingscontract kent ook een zogenaamd verblijvensbeding. Dit betekent dat als een van de twee komt te overlijden, dat gemeenschappelijke bezittingen bij de langstlevende partner terechtkomen. Daarnaast verkrijg je met een samenlevingscontract een fiscaal partnerschap. Hierdoor profiteer je van aantrekkelijke fiscale kortingen.

4. De inrichting

interieur inrichten tipsSamenwonen is leuk, maar betekent soms ook compromissen sluiten. Helemaal wat betreft de inrichting. Smaken verschillen nou eenmaal en daarin moet een balans worden gevonden. Samen inspiratie opdoen door woonwinkels te bezoeken en apps, zoals Pinterest, te raadplegen kan jullie helpen om jullie stijlen met elkaar te combineren.

5. Check dubbele verzekeringen en abonnementen

Als je gaat samenwonen heb je natuurlijk niet meer allebei een Netflix-abonnement nodig en kunnen sommige verzekeringen gezamenlijk worden afgesloten. Zet daarom al jullie abonnementen en verzekeringen goed op een rij en kijk welke geschrapt kunnen worden.  Dit kan flink in kosten schelen!

Aankoopmakelaar Utrecht

Gaan jullie samenwonen en zijn jullie op zoek naar een leuke woning in Utrecht? Als aankoopmakelaar kan ERA De Bree Makelaars, makelaar in Utrecht, veel voor je betekenen. Bij ons ben je altijd als eerste op de hoogte van het nieuwe woningaanbod in Utrecht, nog voordat de woningen op funda verschijnen. Neem contact op voor meer informatie of een adviesgesprek.

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.