6 bespaartips bij een nieuwe woning
Het kopen van een huis brengt vaak de nodige financiële gevolgen met zich mee. Niet alleen kunnen de vaste lasten veranderen, ook zijn er allerlei valkuilen waar je als huiskoper niet altijd rekening mee houdt. Dit kan ervoor zorgen dat je meer geld uitgeeft dan nodig is bij het kopen van een woning. Deze tips helpen je om de uitgaven bij een verhuizing binnen de perken te houden.
1. Koop niet een groter huis dan nodig is
Het lijkt een open deur, maar koop nooit een huis dat groter is dan je daadwerkelijk nodig hebt. Het zorgt niet alleen voor een hogere aankoopprijs, maar ook op lange termijn brengt het extra kosten met zich mee. Denk aan extra onderhoudskosten en kosten voor de inrichting.
2. Wacht nog even met de tuin
Het is erg aantrekkelijk om direct de tuin aan te pakken. Of misschien droom je al tijden van een grote vijver in de tuin. Maar wacht daar nog even mee: de buitenruimte dient nooit de eerste prioriteit te zijn, vooral wanneer er sprake is van een beperkt budget. Zorg eerst voor een goede inrichting en goed werkend sanitair en ga daarna pas met de tuin aan de gang. Zo beschik je over voldoende budget als er sprake is van onvoorziene kosten bij de aanpassingen binnenshuis.
3. Kijk rond bij verschillende verzekeringen
Dat je inboedelverzekering bij je vorige woning als voordeligste uit de bus kwam, hoeft nog niet te betekenen dat dat ook het geval is bij je nieuwe woning. Ook is het niet altijd het voordeligst om dezelfde verzekeraar te kiezen als die waar je je autoverzekering hebt afgesloten. Voor elke woonsituatie gelden verschillende polisvoorwaarden en tarieven, en het kan daarom voorkomen dat een andere verzekeraar een goedkopere premie kan aanbieden.
4. Sluit geen verzekering of garantie af bij nieuwe apparatuur
Bij een nieuwe woning hoort vaak ook een nieuwe inboedel. Het is niet onwaarschijnlijk dat er bijvoorbeeld een nieuwe vaatwasser, koelkast en/of vriezer aanschaft moet worden. En misschien ben je ook wel toe aan een nieuwe wasmachine. Laat je hierbij echter niet verleiden om extra garantietijd te kopen. De kans dat er daadwerkelijk iets kapot gaat wat onder de garantie valt is heel klein. Bovendien kost het repareren hiervan waarschijnlijk minder dan de optelsom van alle garanties bij elkaar.
5. Laat lege ruimte nog even leeg
Als je van een appartement of kleine woning naar een grotere woning verhuist, zul je even moeten wennen aan de zeeën van ruimte die je opeens ter beschikking hebt. De kans is groot dat je direct allerlei ideeën hebt om deze extra ruimte op te vullen. Wacht hier echter nog even mee. Geef jezelf de tijd om aan het huis te wennen. Na verloop van tijd kom je misschien tot andere gedachten en bedenk je opeens een andere bestemming voor de nieuwe ruimte.
6. Werk samen met een goede makelaar
Het samenwerken met een makelaar kost natuurlijk geld, maar het samenwerken met een góede makelaar levert je ook veel op. Een ervaren makelaar weet wat je kansen zijn op de woningmarkt en besteedt zijn tijd niet aan projecten waarvan de uitkomst van tevoren al vaststaat. Ook is een goede makelaar realistisch: hij kan je met beide benen op de grond houden wanneer je een woning op het oog hebt die toch net te hoog gegrepen is.
Heb je meer tips? Of ben je op zoek naar een goede makelaar in Utrecht? Neem contact met ons op!
Lees ook:
- De veranderingen op de woningmarkt voor 2016
- Bieden op een huis: dit moet je weten voordat je begint
- Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?