Search More

6x bijzondere kerken in Utrecht

Posted on May 30, 2017 by Joost De Bree in Utrecht

Dat Utrecht een rijk verleden heeft, is bij veel mensen al bekend. Zo beschikt Utrecht ook over een aantal prachtige kerken, absoluut een bezoek waard – niet alleen voor toeristen en kerkgangers! In dit artikel zetten we zes bijzondere kerken in Utrecht voor je op een rij.

6. Willibrordkerk

De Sint-Willibrordkerk aan de Minrebroederstraat is in de binnenstad van Utrecht, dichtbij Janskerkhof. Het pand heeft een neogotische uitstraling. Deze rooms-katholieke kerk is eigendom van de Sint Willibrordus Stichting, die door pater Winand Kotte A.A. werd opgericht.

Hoewel de kerk vanaf de straat niet in het oog springt en verscholen ligt achter andere gebouwen, is het interieur zeer de moeite waard. Er wordt veel gebruikgemaakt van versieringen, beelden en kleuren, waardoor de kerk bijna buitenlands aandoet.

Er worden regelmatig concerten georganiseerd in de kerk. Aankomend talent, studenten, goede amateurgezelschappen en
beroepsmusici krijgen de kans om tegen lage kosten een optreden te verzorgen. Klein detail: een controversiële theatervoorstelling van Dries Verhoeven heeft er in 2014 gezorgd dat het bisdom de kerk “aan de eredienst heeft onttrokken”.

De zalen in het gebouw zijn voor verhuur beschikbaar voor allerlei evenementen, zoals vergaderingen en bruiloften. Sinds 1976 is het pand een rijksmonument.

5. Nieuwe Kerk

Sinds de bouw in 1910 is de Nieuwe Kerk gevestigd aan de Bollenhofsestraat, verscholen in de woonwijk Wittevrouwen. Het was de eerste Hervormde kerk in Utrecht die van de grond af is gebouwd.

De nevenzalen in het pand zijn voor verhuur beschikbaar. Deze christelijke kerk is geen rijksmonument.

4. Lutherse Kerk

De Lutherse kerk is sinds 1745 gevestigd aan de Hamburgerstraat in de binnenstad van Utrecht. Deze straat loopt tussen de Oudegracht en Nieuwegracht.

Het kerkpand is in gebruik door de Evangelisch-Lutherse gemeente van Utrecht. De Lutherse kerk heeft rondom de Hervorming meerdere bestemmingen gehad. Op de plek waar de kerk nu gevestigd is, zat voorheen de kloosterkapel van het Ursulaklooster uit 1412 totdat het in 1743 gekocht werd door de Lutherse gemeente.

De nevenzalen in het gebouw zijn voor verhuur beschikbaar. De kerk is een officieel rijksmonument.

3. Geertekerk

In de Middeleeuwen, om en nabij de 13e eeuw, werd de Geertekerk gebouwd in de binnenstad van Utrecht. De kerk was destijds de kleinste en jongste van de vier parochiekerken in de stad.

De Geertekerk heeft meerdere functies gehad na de hervoming, zoals een stal, kazerne en magazijn. Het gebouw heeft het langste als een Hervormde kerk gediend.

In 1940 was de kerk in erg slechte staat. Het dak was verdwenen en de bomen groeiden op de plek waar eerder de kerkbanken stonden. Gelukkig duurde deze situatie niet lang: de Remonstrantse gemeente restaureerde de kerk rond 1955.

De nevenzalen in het gebouw zijn voor verhuur beschikbaar. De kerk is een officieel rijksmonument.

2. Sint-Augustinuskerk

De Sint-Augustinuskerk, ook wel de Augustinuskerk genoemd, werd rond 1840 gebouwd in het noordelijke gedeelte van
de Oudegracht. Het was de eerste grote katholieke kerk sinds het herstel van de godsdienstvrijheid.

De kerk heeft een neoclassicistische uitstraling. Het pand valt op vanwege haar prachtige uitstraling: de Dorische zuilen aan de grachtzijde, de fronton en het torentje van 40 meter hoog.

Enkele maanden geleden kwam deze kerk in het nieuws toen er voor duizenden euro’s schade werd aangericht door vandalen.

De nevenzalen in het gebouw zijn voor verhuur beschikbaar. De kerk is een Waterstaatskerk, een officieel rijksmonument.

1. Domkerk

De Domkerk is de bekendste kerk in Utrecht, door haar 112,32 meter hoge Domtoren. Dit maakt het de hoogste kerktoren en het hoogste gebouw van Nederland.

In 1254 werd de kerk gebouwd als kathedraal van het rooms-katholieke bisdom Utrecht. Sinds 1580 is de kerk protestants.
De kerk heeft een markante gotische uitstraling en staat in het midden van de Nederlandse stad Utrecht.

Opvallend aan deze kerk is dat de kerktoren en de kerk los van elkaar staan. Dit heeft echter een verklaring: het middenschip van de kerk werd als laatste gebouwd maar er was niet genoeg geld om het net zo stevig te bouwen als het koor en de toren. Toen in 1674 een hevige storm over Utrecht trok, stortte het middenschip van de kerk in elkaar, terwijl het koor en de toren overeind bleven staan.

De nevenzalen in het gebouw zijn voor verhuur beschikbaar. De kerk is een officieel rijksmonument.

Makelaar Utrecht

Heb je toevoegingen op dit artikel? Stuur een berichtje op Twitter of neem contact op met ERA De Bree NVM Makelaars, een makelaar in Utrecht met tientallen jaren ervaring.

Lees ook:

Foto’s: Wikimedia Commons (A.J. Van Der Wal, Japiot, Brbbl, Pepijntje, Johan Bakker, Ben Buxton Riflemann)

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.