Search More

De 7 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Utrecht

Posted on May 15, 2019 by Joost De Bree in Utrecht

Utrecht, de meeste centrale stad van Nederland, is al meerdere malen uitgeroepen tot mooiste grachtenstad van Europa. Met zijn rijke historie, leuke koffiebars, winkeltjes, fietsvriendelijke routes en knusse uitstraling is het een aantrekkelijke stad om te wonen en te werken. Het is dus niet verrassend dat Utrecht tot een van de meest populaire woongebieden van het land behoort.

Lees ook: 7 goede redenen om in Utrecht te gaan wonen.

7 bezienswaardigheden

Ga je in Utrecht wonen of ga je er binnenkort een dagje op bezoek? Dan wil je deze bezienswaardigheden en activiteiten in Utrecht absoluut niet missen!

1. De Dom van Utrecht

Wie Utrecht bezoekt, kan een bezoek aan de Domkerk natuurlijk niet overslaan. Deze opvallende gotische kerk staat in het hart van Utrecht en is 7 dagen per week te bezoeken. Tijdens een rondleiding kom je meer te weten over dit historische monument.

De Domtoren die bij de Domkerk hoort is maar liefst 112,32 meter hoog, het hoogste gebouw van Utrecht. Voor een spectaculair uitzicht over de stad kun je de toren beklimmen onder leiding van een gids die je meer vertelt over de historie van de toren.

Behalve de Domkerk zijn er nog meer prachtige kerken in Utrecht die absoluut een bezoek waard zijn. Lees ook: 6x bijzondere kerken in Utrecht.

2. De Oudegracht

De Oudegracht is de bekendste gracht in Utrecht en vormt het karakteristieke beeld in de binnenstad. De werven, werfkelders en grachten zijn uniek in de wereld en hebben een rijke historie.

Al wandelend langs de Oudegracht passeer je de leukste terrasjes, winkeltjes, historische gebouwen en krijg je een goede indruk van het prachtige oude stadshart. Een wandeling over de Oudegracht mag dus niet ontbreken tijdens je bezoek aan Utrecht.

3. Het water op

Een hele leuke manier om Utrecht te ontdekken is via het water. Op de Oudegracht kun je een waterfiets, kano of elektrische sloep huren en zo de binnenstad of de prachtige natuur (route Amelisweerd) van Utrecht ervaren. Het is ook mogelijk om een gidstocht of nachttocht te boeken.

Via het water ontdek je de ‘geheimen’ van de stad waar je te voet niet kunt komen.

4. Fort bij Vechten

Aan de rand van Utrecht in Bunnik ligt Fort bij Vechten. Fort bij Vechten is het op een na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Fort werd in 1867 gebouwd ter bescherming van Utrecht.

Op Fort Vechten bevindt zich het Waterliniemuseum waar je alles kunt leren over de geschiedenis van de grootste verdedigingslinie van Nederland. Daarnaast kun je bij Fort Vechten wandelen, fietsen en genieten van de prachtige natuur. Een heerlijke plek om de drukte van de stad te ontvluchten!

5. Tivoli Vredenburg

Tivoli Vredenburg is een uniek uitgaanscomplex in het centrum van Utrecht. In dit muziekgebouw komen alle muziekstijlen bij elkaar onder één dak. Het gebouw telt 5 concertzalen met een ruim programma-aanbod voor liefhebbers van alle soorten muziek! Van ‘s ochtends vroeg tot diep in de nacht.

Op de begane grond vind je een eetcafé en restaurant waar je terecht kan voor een hapje en drankje. Voor een avondje uit ben je hier aan het goede adres!

6. Museum Speelklok

Museum Speelklok is misschien wel het vrolijkste museum van Nederland! Het museum bevindt zich midden in de stad en is een perfecte bestemming voor een dagje uit met de kinderen. Het museum biedt wisselende tentoonstellingen waardoor er ook voor volwassen altijd genoeg interessants te leren en beleven is. Daarnaast telt de stad nog vele andere musea, zoals het Centraal Museum en het Spoorwegmuseum.

7. Stadsparken

Utrecht is rijk aan een aantal prachtige stadsparken. Hier kun je terecht om te genieten van rust en natuur en tijdens mooie zomerdagen voor een heerlijke picknick.

Een van de populairste en oudste parken is het Wilhelminapark in Utrecht-Oost. Dit monumentale stadspark staat bekend om zijn mooie vijver, bijzondere planten en oude bomen. Meer informatie over de populairste parken van Utrecht lees je onze blog: 5x populaire parken in Utrecht.

En nog meer…

Naast bovenstaande activiteiten en bezienswaardigheden zijn er nog vele andere plekken in Utrecht die een bezoek meer dan waard zijn, zoals de gevangenis aan het Wolvenplein, het huisje van Sluijmer (kleinste huisje van Utrecht) en de lichtkunstwerken van Trajectum Lumen, die de stad na zonsondergang ‘tot leven’ brengen. Utrecht heeft een hoop te bieden!

Makelaar Utrecht

Ben je op zoek naar een woning in Utrecht? Neem contact op met ERA De Bree NVM Makelaars in Utrecht om de mogelijkheden te bespreken.

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.