Search More

Aankoopmakelaar vs verkoopmakelaar: wat is het verschil?

Posted on November 5, 2018 by Joost De Bree in Kopen, Verkopen

Als je een woning gaat kopen of verkopen kun je ervoor kiezen om de hulp van een makelaar in te schakelen. Dit is niet verplicht, maar wel raadzaam aangezien bij de aan- en verkoop van een woning veel komt kijken. De makelaar kan je de belangrijkste taken uit handen nemen. Bovendien is een makelaar bekend met de huizenmarkt en door ervaring en deskundigheid kan hij je precies vertellen waar je op moet letten bij de koop of verkoop van een woning. Er zijn makelaars die gespecialiseerd zijn als aankoopmakelaar of verkoopmakelaar, maar ook makelaars die beide diensten aanbieden. Maar wat is nu het verschil tussen een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar?

Verschil aankoopmakelaar en verkoopmakelaar

De aankoopmakelaar en verkoopmakelaar behartigen verschillende belangen. De aankoopmakelaar behartigt het belang van de koper van een woning, terwijl de verkoopmakelaar de belangen behartigt van de verkoper van een woning. Ze hebben dan ook verschillende taken. Zo zal de aankoopmakelaar vooral bezig zijn met het vinden van een geschikte woning voor de koper en onderhandelingen om te zorgen voor een zo laag mogelijke prijs. De verkoopmakelaar zal juist ten gunste van de verkoper proberen de woning voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Bovendien adviseert de verkoopmakelaar hoe de woning zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt kan worden voor potentiële kopers.

Kan een aankoopmakelaar ook verkoopmakelaar zijn?

Een makelaar kan zowel als aankoop- als verkoopmakelaar dienen, maar nooit van hetzelfde huis! Logisch natuurlijk, want een makelaar zou dan met zichzelf moeten onderhandelen. Bovendien is het verboden binnen de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM) en die controleren daar streng op.

Is een aankoopmakelaar wel nodig?

Over het algemeen vinden mensen het heel normaal om een verkoopmakelaar in de arm te nemen, terwijl het inhuren van een aankoopmakelaar minder populair is. En dat is zonde! Want zeker in deze krappe woningmarkt is een aankoopmakelaar juist heel waardevol. Niet alleen zorgt de aankoopmakelaar voor onderhandelingen en de beste prijs, maar ze zijn vaak ook eerder op de hoogte van nieuwe woningen op de markt die nog niet op Funda zijn verschenen. Zonder aankoopmakelaar vis je dus vaak achter het net. De kosten voor aankoopbegeleiding verdien je bovendien vaak ruimschoots terug door het realiseren van een lagere koopsom.

Makelaar Utrecht

Zowel een aankoop- als een verkoopmakelaar kan veel voor je betekenen. Hij begeleidt je niet alleen in het aankoop- of verkoopproces, maar kan je ook helpen met het verrichten van taxaties, opstellen van een koopcontract en een waardebepaling. ERA de Bree Makelaars gaat zelfs nog verder: onze unieke woonservice biedt specifiek voor jouw situatie extra ondersteuning in het aan- of verkooptraject. Interesse in een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar van ERA de Bree Makelaars? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.