Search More

Belastingvrij schenken wordt weer mogelijk

Posted on September 1, 2015 by Joost De Bree in Hypotheek

Vanaf 2017 moet het weer mogelijk zijn om belastingvrij te schenken, bijvoorbeeld voor het kopen van een eerste woning. De schenkingsvrijstelling geldt voor bedragen tot 100.000. Voor hogere bedragen geldt wel een schenkbelasting. Dat blijkt uit uitgelekte kabinetsplannen.

Voorwaarden schenkingsvrijstelling

Er zijn verschillende voorwaarden voor een belastingvrije schenking.

  • Ten eerste moet het geld gebruikt worden voor de aankoop van een eigen woning of het aflossen van een eigenwoningschuld. Ook het onderhouden van een woning, het aflossen van een restschuld of het afkopen van rechten van erfpacht vallen hieronder.
  • De andere voorwaarde is dat de ontvanger jonger is dan 40 jaar. Dat komt omdat de belastingvrijstelling bedoeld is als stimulatie voor de woningmarkt. Ontvangers boven de 40 jaar bezitten doorgaans al een eigen koopwoning en hebben deze extra stimulans niet nodig.

Huidige situatie

In de huidige situatie gelden er verschillende tarieven voor schenkbelasting, afhankelijk van het de hoogte van het bedrag en de relatie tussen de schenker en de ontvanger. Tot 1 januari 2015 was er echter al sprake van een verhoogde schenkingsvrijstelling voor bedragen tot 100.000. Om deze reden denken veel economen dat de toekomstige vrijstelling weinig gevolgen zal hebben voor de woningmarkt. Van de tijdelijke regeling tot 2015 is immers al massaal gebruikgemaakt, dus er zullen weinig mensen zijn die nu nog in de mogelijkheid zijn om een ton te schenken.

Geen schenkbelasting bij duurzame verbouwing

In aansluiting op de uitgelekte kabinetsplannen hebben verschillende notarissen vandaag een gemeenschappelijk manifest uitgebracht voor het verruimen van de schenkbelasting. Ze pleiten voor een ontheffing van schenkbelasting wanneer een schenking is bedoeld voor het verduurzamen van een woning. Het isoleren van een huis en het aanbrengen van zonnepanelen kost namelijk al snel zo’n 20.000. Een schenkingsvrijstelling moet zorgen voor meer energiezuinige woningen.

Meer weten over schenkbelasting en de woningmarkt? Neem contact op met een makelaar in Utrecht.

Lees ook:

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.