Bieden op een huis: dit moet je weten voordat je begint
Wil je gaan bieden op een huis, dan is het verstandig om verschillende zaken als voorwaarden te benoemen. Dit stappenplan kan je helpen bij het uitbrengen van een bod op een woning!
Bieden op een huis
Stel dat je als starter je droomhuis hebt gevonden: wat is dan de volgende stap? In deze drukke huizenmarkt heb je misschien al gemerkt dat je snel moet beslissen omdat er vaak meerdere kapers op de kust zijn.
Meerdere biedingen?
De kans is groot dat de verkoper al meerdere biedingen heeft ontvangen. Er is bovendien vaak geen onderhandeling meer mogelijk over een koopprijs. Om kans te maken op de woning moet je dan als kandidaat-koper een eenmalig en maximaal eindbod uitbrengen. Met onze aankoopbegeleiding adviseren wij jou over hoe het bieden op een huis in zijn werk gaat en wat de regels zijn.
Hoeveel procent over of onder de vraagprijs bieden?
Een bod van 10 tot zelfs 20 procent onder de vraagprijs was jaren geleden niet vreemd. Nu hoor je steeds vaker: hoeveel zou er boven de vraagprijs geboden worden?
Woningen in Utrecht worden veelal boven de vraagprijs verkocht. Het is voor veel woningzoekenden soms zelfs al lastig om een kijkafspraak te maken. Een aankoopmakelaar kan daarbij helpen. Wij hebben een groot netwerk van verkopers en makelaars in Utrecht. Bij een aankoopopdracht kunnen wij jou daarom voorzien van een uitgebreid woningaanbod. We gaan samen met jou de woning(en) bezichtigen en bespreken de bevindingen.
Noodzakelijke onderdelen van een bod op een woning
Er zijn enkele zaken die bijna altijd worden opgenomen als voorwaarde bij een bieding.
- Een belangrijk onderdeel is de opleverdatum. Noem een datum of een tijdsbestek waarin je wilt dat de oplevering plaatsvindt.
- Een andere belangrijke datum is een deadline voor het aanvaarden of afwijzen van het bod. Zo weet je sneller waar je aan toe bent.
- Verder wordt standaard genoemd dat de levering ontruimd moet zijn en vrij van huurders. Als je onverhoopt een huis koopt waarin nog huurders wonen, dan is het vaak niet mogelijk om deze huurcontracten te ontbinden.
Ontbindende voorwaarden opnemen in je bod
Bij het bieden op een huis is het slim om ontbindende voorwaarden op te nemen in het bod. Leg vast dat je de koop ontbindt als je in een vastgestelde periode (bijvoorbeeld vijf tot zes weken) de financiering van een vastgesteld bedrag niet kunt rondkrijgen.
Lees verder: Voorlopig koopcontract en bedenktijd bij aankoop woning
Starterslening en bouwtechnische keuring
- Ben je een starter en wil je gebruikmaken van een starterslening, dan kun je het verkrijgen van deze starterslening ook als voorwaarde noemen.
- Naast de vastgestelde periode en de financiering kun je bovendien de uitslag van een eventuele bouwtechnische keuring in het bod opnemen.
Een bod uitbrengen met een makelaar
Sta je op het punt om te bieden op een huis maar ben je bang dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet? Neem dan contact op met een makelaar. Een aankoopmakelaar kan samen met jou het stappenplan voor de onderhandelingen doorlopen. Zo ben je verzekerd van de juiste procedure. ERA De Bree NVM Makelaars is een ervaren aankoopmakelaar in Utrecht.
Wij kunnen je helpen om je droomhuis te vinden en deze zonder zorgen aan te kopen. Ook kunnen wij je doorverwijzen naar een financieel expert om de woning tegen aantrekkelijke rentetarieven en voorwaarden te financieren.