Search More

Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde in het koopcontract

Posted on November 20, 2017 by Joost De Bree in Kopen

Een nieuw huis is voor de meeste mensen ontzettend spannend en leuk. Hoe mooi een huis ook is, het kan zo zijn dat het huis in minder goede staat is dan op het eerste oog lijkt. Om verrassingen te voorkomen, is het slim om tijdig een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

TIP: Huis kopen? Lees ook onze 10 tips voor starters op de woningmarkt.

Bouwkundige keuring

Tijdens zo’n keuring wordt de bouwtechnische staat van jouw toekomstige woning nauwkeurig geïnspecteerd door een expert. Na de keuring wordt een overzichtelijk rapport opgeleverd waarin drie punten zijn opgenomen:

  1. Wat het pand aan onderhoud nodig heeft
  2. Op welke termijn het onderhoud plaats moet gaan vinden
  3. Welke kosten het onderhoud ongeveer met zich meebrengt

Je kunt tijdens de bezichtiging en latere bezoeken natuurlijk zelf kijken naar de conditie van het huis, maar dit is vaak oppervlakkig. Denk aan het aanzien van kozijnen en deuren.

Tijdens een bouwkundige keuring wordt echter uitvoerig onderzoek gedaan naar de staat van het pand, zoals bijvoorbeeld de conditie van het dak en de staat van de boiler.

Een bouwtechnische inspectie kost ongeveer € 350,-, afhankelijk van het bedrijf of de instelling.

Bouwkundige keuring: wanneer?

In een snel veranderende woningmarkt als Utrecht is er veel concurrentie en heb je lang niet altijd de mogelijkheid om een bouwkundige keuring uit te laten voeren voordat je een bod uitbrengt. Je kunt een bouwkundige keuring daarom ook uit laten voeren ná het tekenen van de koopovereenkomst.

Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde

Sta je op het punt om een koopovereenkomst te ondertekenen, maar wil je ook nog een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Dan is het advies om de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde te laten opnemen in het voorlopig koopcontract.

Een bouwkundige keuring opnemen als ontbindende voorwaarde kan ervoor zorgen dat je niet voor financiële problemen komt te staan als het huis in minder goede staat blijkt te zijn dan gezegd of verwacht.

TIP: na het tekenen van het koopcontract heb je als koper drie dagen bedenktijd. Het is ook mogelijk om een bouwkundige keuring in de bedenktijd te laten uitvoeren.

Welke onderdelen moeten in de ontbindende voorwaarde staan?

Belangrijk is dat de ontbindende voorwaarde over een bouwkundige keuring in een koopovereenkomst correct geformuleerd wordt. De volgende onderdelen moeten er in ieder geval in zijn opgenomen in de voorwaarde:

  • Termijn: de termijn waarin de koper een beroep mag doen op de ontbindende voorwaarde.
  • Melding: een beschrijving van de manier waarop de koper dit kenbaar dient te maken (in ieder geval schriftelijk).
  • Bouwkundig expert: de naam van het bedrijf dat de inspectie gaat uitvoeren. Wanneer dit nog niet bepaald is, moet een omschrijving van de eisen waaraan de inspecteur moet voldoen worden opgenomen in de voorwaarde.
  • Uitkomst rapport: een beschrijving van rapportbevindingen op basis waarvan de koper de overeenkomst mag ontbinden.

Je kunt deze voorwaarden zo streng of specifiek maken als je zelf wilt, maar houd er rekening mee dat de verkopende partij dan misschien liever kiest voor een andere bieder die soepelere voorwaarden, bedragen en/of termijnen noemt.

Ontbindende voorwaarden in bod opnemen

We adviseren om de bouwkundige inspectie meteen te vermelden bij het communiceren van jouw bod. Dan is de verkoper op de hoogte van dat feit en komt het niet als een verrassing, zodat je het zonder gedoe kunt laten opnemen in het koopcontract.

Aankoopmakelaar Utrecht

Heb je hulp of advies nodig van een ervaren aankoopmakelaar over het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie? Neem geheel vrijblijvend contact met ERA De Bree, Makelaar Utrecht, voor antwoord op al je vragen en uitgebreide informatie.

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.