Search More

De veranderingen op de woningmarkt voor 2016

Posted on September 15, 2015 by Joost De Bree in Huizenmarkt

Vandaag, op Prinsjesdag 2015, heeft minister Blok van het Ministerie voor Wonen en Rijksdienst de plannen voor de woningmarkt voor 2016 bekendgemaakt. De focus bij deze plannen ligt bij meer doorstroming, betaalbare huurwoningen en een sterkere positie voor de bouwconsument.

Huurmarkt

Voor huurders met een inkomen boven de sociale huurgrens blijft een periodieke huurverhoging mogelijk. Investeringen in vrije sector huurwoningen worden gestimuleerd zodat deze markt voor investeerders aantrekkelijker wordt. Het kabinet hoopt met deze plannen dat starters en doorstromers eenvoudiger een huurwoningen kunnen vinden. De grens tussen sociale huur en vrije sector huur is vastgesteld op € 710,68.

Koopmarkt

Voor de koopmarkt geldt dat de verlaging van de overdrachtsbelasting de doorstroming bevordert. Stapsgewijs wordt het maximale hypotheekrenteaftrektarief afgebouwd met 0,5 procentpunt per jaar naar 38 procent in 2041. Verder is de hypotheekrenteaftrek voorwaardelijk gemaakt aan volledige aflossing van de hypothecaire lening.

Nieuwbouw

Voor de nieuwbouw geldt dat de aannemer aansprakelijk blijft voor eventuele gebreken. De positie van de koper van de nieuwbouwwoning wordt daardoor sterker. Ook komt er meer marktwerking in de kwaliteitscontrole van nieuwbouwwoningen, waardoor dit sneller en goedkoper kan geschieden.

Belastingvrij schenken

Zoals we al aankondigden wordt de versoepeling van de belastingvrijstelling voor schenkingen doorgevoerd in 2017. Schenkingen tot € 100.000 blijven daardoor belastingvrij. De schenking moet dan wel voor de aankoop, de afbetaling of de waardevermeerdering van een woning gebruikt worden.

Meer weten over de ontwikkelingen op de woningmarkt? Neem contact op met ERA De Bree NVM Makelaars.

Lees ook:

Huizenmarkt ook in tweede kwartaal flink gegroeid
Als student lenen om later een huis te kopen: een goed idee?
Huizenprijs in mei gestegen ten opzichte van 2014

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.