Search More

De woningmarkt in 2016: wat kunnen we verwachten?

Posted on November 24, 2015 by Joost De Bree in Huizenmarkt

De woningmarkt is in 2015 flink aangetrokken. Ook zijn er diverse maatregelen aangekondigd die van invloed kunnen zijn op de woningmarkt. Deze maatregelen voor 2016 hebben we al eerder beschreven. Maar wat zullen de effecten hiervan zijn op bijvoorbeeld de gemiddelde huizenprijs? We hebben de voorspellingen en trends voor de woningmarkt en de huizenprijzen in 2016 voor je op een rijtje gezet.

1. De huizenprijzen worden hoger in 2016

Iedere maand is er weer een nieuwsartikel over te vinden: de huizenprijzen in de woningmarkt zijn sterk gegroeid ten opzichte van diezelfde maand een jaar eerder. Ook in oktober zijn de huizenprijzen weer sterk omhooggegaan. De verwachting is dat deze groei zich door blijft zetten. In populaire gebieden, zoals Utrecht-Oost, zien we al dat huizen binnen zeer korte tijd boven de vraagprijs worden verkocht. De Rabobank verwacht zelfs een gemiddelde prijsstijging van bijna 3 tot 5 procent in 2016.

2. Huizen staan minder lang te koop

Een bijkomend effect van een sterke woningmarkt is dat huizen sneller verkocht worden. Het vertrouwen in de woningmarkt stijgt en mensen zijn eerder geneigd om te verhuizen. Uit onderzoek blijkt dat een tussenwoning het snelst verkoopt met een gemiddelde verkooptijd van slechts 68 dagen. We verwachten dat de gemiddelde verkooptijd in 2016 nog verder zal dalen.

3. De hypotheekrente daalt niet verder

De hypotheekrente is de laatste jaren historisch laag. Dat betekent dat de hypotheekrente alleen nog maar omhoog kan gaan. Het herstel van de economie en de sterkere woningmarkt dragen daaraan bij. De vraag is alleen wanneer dit gebeurt. Volgens de Rabobank blijft de stijging van de hypotheekrente voorlopig nog even uit.

4. Het maximaal te lenen hypotheekbedrag blijft laag

Het maximaal te lenen hypotheekbedrag blijft laag in 2016. Wel is er goed nieuws voor tweeverdieners, zij kunnen een iets hoger bedrag lenen dan eerder het geval was. Voor eenverdieners geldt juist dat het maximaal te lenen hypotheekbedrag nog iets lager wordt.

Makelaar Utrecht

Met de hogere huizenprijs, de kortere verkooptijd en de beperkte mogelijkheden voor starters wordt het steeds belangrijker om een ervaren makelaar in te schakelen. ERA De Bree NVM Makelaars is een betrokken makelaar in Utrecht waarbij uw zoektocht naar een woning in goede handen is. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Lees ook:

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.