Search More

Een starterslening in Gemeente Utrecht

Posted on April 28, 2015 by Joost De Bree in Hypotheek

Net als veel andere gemeentes kent ook Utrecht een starterslening. Een starterslening is een lening bedoeld voor starters op de woningmarkt. Met deze lening kun je extra financiering aantrekken voor het aankopen van een eerste woning. Het bedrag komt bovenop het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) verstrekt de startersleningen namens de Gemeente Utrecht.

Let op: De Gemeente Utrecht heeft in juni 2016 bekendgemaakt dat het stopt met het verlenen van startersleningen. De informatie in dit artikel is verouderd en bedoeld als naslagwerk.

Op 30-05-2016 heeft de gemeente Utrecht het volgende gepubliceerd: “De gemeente Utrecht is gestopt met het verstrekken van nieuwe startersleningen voor koopwoningen. De lening was tijdens de crisis bedoeld om starters op de woningmarkt de stap van huur- naar koopwoning te laten maken en de verkoop van woningen te stimuleren. De regeling heeft aan beide doelstellingen voldaan. Bovendien zit de Utrechtse woningmarkt duidelijk in de lift. U kunt geen starterslening meer aanvragen.”

Voor wie is de SVn starterslening bedoeld?

Een starterslening is bedoeld voor iedereen die voor het eerst een woning koopt en deze woning zelf gaat bewonen. Met de lening is het voor starters eerder mogelijk om een woning te kopen. Het lijkt er immers op dat het maximaal te lenen hypotheekbedrag de komende jaren alleen maar zal dalen, terwijl niet iedereen over voldoende eigen vermogen beschikt om zelf geld bij te leggen.

Wat zijn de voorwaarden van een starterslening?

Er zijn verschillende voorwaarden voor het berekenen van een starterslening. De woning moet zich binnen de gemeentegrenzen van Gemeente Utrecht bevinden. De maximale hoogte van de starterslening bedraagt 20 procent van de verwervingskosten van de woning, met een maximum van 30.000 euro. De koopsom van de woning mag bovendien niet meer dan 220.000 euro bedragen. De hypotheek van de starterswoning dient te zijn verstrekt onder de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Het aflossen van een starterslening

Voor de starterslening dient de eerste drie jaar geen aflossing en rente te worden betaald. Na deze drie jaar wordt op basis van draagkracht de hoogte van de aflossing bepaald. Als het inkomen na drie jaar niet genoeg gestegen is, kan uitstel van aflossing worden aangevraagd.

Het aanvragen van een starterslening in Utrecht

Als de koopprijs van de woning vaststaat is het mogelijk om een starterslening aan te vragen. Ook moet er een voorlopige koopakte of aannemingsovereenkomst beschikbaar zijn. Het is dus slim om al vóór het aanvragen van een starterslening contact op te nemen met een makelaar in Utrecht. ERA De Bree NVM Makelaars helpt je met het opstellen van een voorlopige koopakte en het rondkrijgen van de financiering van je droomhuis!

INTERESSANTE ARTIKELEN BIJ HET KOPEN VAN EEN HUIS:

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.