Search More

Eerst een huis kopen of eerst verkopen: de voor- en nadelen

Posted on November 5, 2020 by Joost De Bree in Kopen, Verkopen

Als je van plan bent om een huis te gaan kopen, moet je veel beslissingen nemen. Eerst een nieuw huis kopen, of toch eerst afwachten hoe snel je eigen huis verkoopt? Grote besluiten waar je graag de tijd voor neemt.

Als makelaar in Utrecht weten we dat er niet altijd veel tijd is. Er zijn veel gegadigden, en je moet er op tijd bij zijn om je droomhuis te bemachtigen. Kun je je eigen huis dan al te koop zetten?

Eerst kopen of juist eerst verkopen heeft dus verschillende voor- en nadelen. We zetten het voor je op een rijtje.

Waarom eerst je huidige huis verkopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je eerst je eigen huis zou verkopen, voor je een nieuwe woning aankoopt. Bijvoorbeeld:

  • Wanneer je verwacht dat jouw huis niet snel verkocht zal worden. Als je weet dat jouw woning een specifieke koper nodig heeft, kun je hier ruim de tijd voor nemen.
  • Je bang bent dat je een lagere prijs moet accepteren, door de tijdsdruk van je nieuwe huis. Wanneer je in alle rust je huis wil verkopen en wil wachten tot je de juiste beider gevonden hebt, kun je ervoor kiezen eerst je huis in de verkoop te zetten.
  • Je bent bang om dubbele woonlasten te moeten dragen. Wanneer je een nieuwe woning koopt maar niet direct je oude huis verkocht hebt, kun je tijdelijk met dubbele lasten zitten. Een bank kan je hier vaak wel mee helpen door het bieden van een overbruggingskrediet, maar het blijft een extra kostenpost.
  • Je weet niet wat je huis op gaat leveren, en dus niet wat je aan je nieuwe huis kunt besteden. Als je die zekerheid nodig hebt kan het handig zijn eerst je huis te verkopen, voor je een nieuw huis aankoopt. Dit bepaalt immers je budget voor het nieuwe huis!

Waarom eerst je nieuwe huis kopen?

Het is natuurlijk mogelijk om eerst een nieuw huis te kopen, voor je jouw eigen woning verkoopt. Iets wat de laatste jaren veel gebeurt. Ook hiervoor zijn verschillende redenen:

  • Je hebt je droomhuis gezien, en wil die kans niet mislopen. In een woningmarkt met weinig aanbod kan het even duren voor je weer die perfecte woning treft. Soms is snel handelen nodig, en koop je een huis voordat je de oude woning verkocht hebt.
  • Je verwacht dat je huidige woning snel verkocht wordt. Als je hierop kunt rekenen, hoef je niet bang te zijn voor langdurige dubbele lasten.
  • Je wil geen extra kosten maken voor een eventuele tijdelijke woning of opslag. Als je eerst je oude woning verkoopt maar nog geen nieuwe woning in hebt, kan het zijn dat je tijdelijk zonder woonruimte komt te zitten. Een woning tijdelijk huren of het opslaan van je meubels kan dan extra kosten met zich meebrengen.
  • Je bent bereid dubbele lasten te dragen of wellicht je huis tijdelijk te gaan verhuren, wanneer de verkoop niet snel genoeg gaat. Als je die flexibiliteit hebt, is het makkelijker om eerst een nieuwe woning te kopen.

Wat te doen: huis eerst kopen of eerst verkopen?

Het opsommen van de voor- en tegenargumenten brengt je misschien nog niet direct tot een goed antwoord. Het liefst koop je eerst een huis en verkoop je daarna direct je eigen huis, zodat je perfect kunt doorstromen en niet met dubbele lasten zit.

Dat lukt niet altijd: ook de nieuwe – of oude bewoners van je nieuwe – of oude huis hebben wensen. De overdrachtsdatum is vaak onderdeel van de onderhandeling. Wanneer je samenwerkt met een goede aankoop- of verkoopmakelaar, kan deze partij je helpen om de overdachtsdatum zo gunstig mogelijk af te stemmen.

Woning kopen of verkopen in Utrecht

Twijfel je tussen eerst kopen of eerst verkopen, en wil je advies van een expert? Neem dan contact op met ERA De Bree NVM Makelaars, ervaren makelaar in Utrecht. Wij nemen vrijblijvend de mogelijkheden met je door.

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.