Search More

Energielabel voor nieuwbouwwoning

Posted on August 4, 2015 by Joost De Bree in Kopen

Een energielabel is een label dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Het label gaat van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Op Zoekuwenergielabel kun je bekijken welk energielabel aan een huis is toegekend. Sinds kort is het ook mogelijk om een definitief energielabel voor een nieuwbouwwoning aan te vragen.

Waarom een definitief energielabel aanvragen?

Sinds begin dit jaar was voor elke woning al een voorlopig energielabel bekend. Bij verkoop of verhuur van een woning dient dit voorlopige label te worden omgezet in een definitief energielabel. Dit is verplicht. Wanneer de eigenaar van de woning dit niet doet, riskeert hij een boete van honderden euro’s. Het registreren van een definitief label voor nieuwbouwwoningen was echter nog niet altijd mogelijk. De techniek achter de website om het label aan te vragen was namelijk niet geschikt voor nieuwbouwwoningen. Woningen werden bijvoorbeeld nog niet herkend in het adressenbestand of er stond een verkeerde eigenaar geregistreerd.

Update achter de schermen

In juli is er een grote update uitgevoerd achter de website energielabelvoorwoningen.nl. Ook wordt nu de juiste informatie uit het Kadaster opgevraagd. Dat betekent dat ook eigenaren van nieuwbouwhuizen een definitief energielabel kunnen aanvragen, bijvoorbeeld wanneer ze het huis weer willen verkopen of als ze het huis willen verhuren.

Lage vaste lasten

Een groen energielabel (label A, B of C) zal de verkoop of verhuur van uw woning stimuleren. Het betekent namelijk dat de maandelijkse kosten voor gas, water en licht laag blijven. Op lange termijn kan dit een forse besparing opleveren. Bij het zoeken naar een koopwoning is het dus ook aan te raden om het energielabel in de overwegingen mee te nemen. Een duurder huis met label A is op lange termijn namelijk voordeliger dan een goedkoop huis met label D.

Hoe wordt het energielabel berekend?

Het energielabel wordt berekend op basis van onder andere het bouwjaar, de oppervlakte en het woningtype. Wanneer er aanpassingen aan de woning zijn verricht die van invloed zijn op het energielabel (zoals de plaatsing van dubbel glas) dan dient dit te worden doorgegeven bij de aanvraag van een definitief label. Zorg er wel voor dat je de aanpassingen kunt bewijzen door het meesturen van foto’s, facturen of een andersoortig bewijs zoals een bouwtechnisch rapport.

Meer weten over energielabels en de invloed hiervan op de financiering van een huis? Neem contact op met ERA De Bree NVM Makelaars, een ervaren makelaar en taxateur in Utrecht.

Lees ook:

– Bieden op een huis: dit moet je weten voordat je begint
– Als student lenen om later een huis te kopen: een goed idee?
– Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.