Search More

Extra aflossen hypotheek: de voor- en nadelen

Posted on February 4, 2019 by Joost De Bree in Hypotheek

Heb jij een hypotheek? En daarnaast veel spaargeld op je rekening of recent een erfenis of schenking ontvangen? Dan zou je dit geld kunnen gebruiken om (een deel van) je hypotheek vervroegd af te lossen. Dit kan zeker voor mensen die in deze tijd een aflossingsvrije hypotheek hebben een interessante keuze zijn. Door af te lossen wordt de kans dat je een restschuld overhoudt verkleind. Toch zitten er ook nadelen aan aflossen.

Boetevrij aflossen

Als je ervoor kiest om vervroegd af te lossen, kan het zijn dat je boeterente moet betalen. Toch is er meestal ook de mogelijkheid om boetevrij af te lossen. Bij de meeste banken gaat het om een bedrag van 10 tot 20 procent van de hypotheeksom per jaar. Over alles wat je boven dit bedrag aflost betaal je dan boeterente. Is jouw contractrente lager dan de huidige rente? Dan mag je zoveel aflossen als je zelf wilt, zonder dat daar een boeterente voor betaald hoeft te worden.

In de hypotheekvoorwaarden of de hypotheekakte kun je vinden onder welke voorwaarden je boetevrij kunt aflossen.

Voordelen van vervroegd aflossen

Vervroegd aflossen biedt een aantal belangrijke voordelen:

  • Je maandlasten gaan omlaag, aangezien je hypotheekschuld kleiner wordt. Het bedrag dat je maandelijks aan rente betaalt, wordt dus lager.
  • De kans op een restschuld als je je huis verkoopt wordt kleiner.
  • Je betaalt minder vermogensbelasting, omdat je spaargeld in de stenen van je huis komt te zitten in plaats van op je rekening. In 2019 betaal je boven een bedrag van € 30.360 vermogensbelasting. Aangezien de spaarrente momenteel erg laag is, is het rendement van je spaargeld vaak negatief. Aflossen van je hypotheek is dan meestal voordeliger.

Nadelen van vervroegd aflossen

Afgezien van de eventuele boeterente die je moet betalen, kleven er nog meer nadelen aan het vervroegd aflossen van een hypotheek:

  • Je verliest een vrij besteedbaar geldbedrag, omdat je dit in je huis stopt. Bedenk dus van tevoren goed of je dit geld niet in de toekomst nodig hebt.
  • Door vervroegd af te lossen neemt de hypotheekrenteaftrek af. Hierdoor kan het zijn dat je meer inkomstenbelasting moet betalen.
  • Bij een eventuele verkoop krijg je te maken met een hogere overwaarde. Vanwege de zogenaamde bijleenregeling kan het ongunstig zijn om dit geld te gebruiken voor iets anders dan een nieuwe woning. Volgens de bijleenregeling moet je namelijk de overwaarde van je huis gebruiken om je nieuwe woning te financieren. Doe je dat niet, dan kun je voor dit bedrag geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek.

Er zitten dus zowel voor- als nadelen aan het vervroegd aflossen van je hypotheek. Bekijk altijd eerst goed jouw persoonlijke situatie, voor nu en in de toekomst, voordat je een keuze maakt om af te lossen.

ERA De Bree NVM Makelaars

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Of ben je op zoek naar een goede hypotheekadviseur? Een makelaar van ERA De Bree heeft een groot netwerk van samenwerkende hypotheekadviseurs. Neem contact op met ERA De Bree NVM Makelaars in Utrecht voor meer informatie.

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.