Search More

HDN: afronden hypotheekaanvraag verloopt steeds sneller

Posted on February 6, 2017 by Joost De Bree in Hypotheek

Het afronden van een hypotheekaanvraag verloopt steeds sneller. Bijna de helft van de huizenkopers heeft binnen vier weken duidelijkheid. Dat zegt Jeroen Dijsselbloem van Financiën, op basis van gegevens van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Dijsselbloem zegt dat dit komt door ‘de inspanningen in de sector’. Zo heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) vorig jaar een vernieuwde model-werkgeversverklaring gepubliceerd die digitaal kan worden afgehandeld. Ook maakt een initiatief van Randstad, Obvion en Vereniging Eigen Huis het voor consumenten met een flexibel arbeidscontract eenvoudiger om een hypotheek aan te vragen. In deze verklaring wordt namelijk gekeken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid.

MEER AANVRAGEN

Eerder dit jaar maakte het HDN al bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in 2016 met 21% is gestegen ten opzichte van 2015.

Dit lijkt de goede kant op te gaan als het gaat om de Europese hypothekenrichtlijn (MCD) die in juli vorig jaar is ingegaan. De doelstelling van de MCD luidt: ‘een goed functionerende Europese markt voor woninghypotheken en een hoog en gelijkwaardig niveau van consumentenbescherming.’

ZZP’ERS

Het WEW kwam in oktober vorig jaar met goed nieuws voor zzp’ers, toen zij adviseerden om hypotheken te verstrekken aan zzp’ers die slechts één jaarrekening kunnen overleggen.

Uit onderzoek van HDN blijkt nu dat 36 procent van de zzp’ers en 31 procent van de ondernemers binnen vier weken bericht krijgt.

GOED LATEN ADVISEREN

Volgens kredietverstrekkers kan een hypotheek binnen een week al rond zijn. Het zijn vaak onvolkomenheden in de dossiervoorbereiding die voor vertraging zorgen.

Daarom is het belangrijk om je voorafgaand aan de woningaankoop goed te oriënteren op de verschillende financieringsmogelijkheden en hypotheekvoorwaarden. Ook is het verstandig om te bekijken welke informatie een hypotheekverstrekker nodig heeft bij het behandelen van een aanvraag.

Wij brengen je vooraf of tijdens het aankooptraject in contact met diverse professionele en erkende hypotheekadviseurs die jou goed kunnen adviseren. Dan weet je zeker dat je niet te veel hypotheeklasten betaalt.

MAKELAAR UTRECHT

Wil je hypotheekadvies en ben je op zoek naar een goede makelaar in Utrecht? Neem contact op met ERA De Bree NVM Makelaars.

LEES MEER:

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.