Search More

Hogere hypotheek voor tweeverdieners in 2016

Posted on October 27, 2015 by Joost De Bree in Hypotheek

Vanaf 1 januari 2016 wordt het voor tweeverdieners mogelijk om een hoger hypotheekbedrag te lenen dan tot nu toe het geval is. Dat schrijven de minister van Wonen en de minister van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. De hypotheeknorm wordt gewijzigd omdat het netto inkomen van tweeverdieners ook omhoog gaat. De heffingskorting voor de minstverdienende partner wordt namelijk gefaseerd afgebouwd.

Rapport Nibud

Het gewijzigde hypotheekbedrag komt voort uit een jaarlijks advies van het Nibud (Nederlands instituut voor budgetvoorlichting) over financieringslastnormen. Een financieringslastnorm is een bedrag dat een huishouden verantwoord kan lenen bij een hypotheek. In het rapport stelt het Nibud dat tweeverdieners in 2016 meer te besteden hebben dan tot nu toe werd aangenomen. Daarom is het voorstel dat het laagste inkomen voor de helft wordt meegenomen in de hypotheekaanvraag. Tot nu toe telde het laagste inkomen voor een derde mee.

Gunstige ontwikkeling

In sommige gevallen kan dat betekenen dat het maximaal te lenen hypotheekbedrag met tienduizenden euro’s omhooggaat. Vereniging Eigen Huis, de belangenorganisatie voor huizenbezitters, noemt het een gunstige ontwikkeling. “Tweeverdieners stonden op een achterstand. Twee mensen die samen 60.000 euro verdienen kunnen nu minder lenen dan een eenverdiener die in zijn eentje 60.000 euro verdient.”

Meer risico’s

Ook met de nieuwe hypotheekberekening blijft het zo dat een eenverdiener meer kan lenen dan tweeverdieners met hetzelfde gezamenlijke inkomen. Dat komt omdat er meer risico’s zijn verbonden aan het inkomen van de tweeverdieners. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een van de twee minder gaat werken wegens gezinsuitbreiding. Bij eenverdieners is het zo dat de partner kan besluiten om ook te gaan werken waardoor het gezamenlijk inkomen juist stijgt.

Lagere hypotheek voor eenverdieners

Naast het goede nieuws dat tweeverdieners meer kunnen lenen, is er slecht nieuws voor eenverdieners met een inkomen onder 40.000 euro. Zij kunnen juist enkele procenten minder lenen.

Makelaar Utrecht

Meer weten over het afsluiten van een hypotheek? Of heb je een woning in Utrecht op het oog en wil je weten of het binnen je mogelijkheden ligt? Neem contact op met een goede makelaar in Utrecht. ERA De Bree NVM Makelaars brengt je in contact met ervaren hypotheekadviseurs en weet waar je kansen liggen.

Lees ook:

We zijn Saturday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.