Search More

Huis huren: waar moet je op letten?

Posted on February 16, 2016 by Joost De Bree in Huren

Er komt bij het huren van een woning ontzettend veel kijken. Het is dan ook erg belangrijk dat je voor, tijdens en na het bezichtigen van een huurhuis op een aantal punten goed let. Zo wil je achteraf niet voor verrassingen komen te staan. In dit artikel zullen we de verschillende stappen met je doornemen en je wijzen op belangrijke vragen en aspecten.

Voor het bezichtigen van de woning

Voordat je een woning gaat bezichtigen, is het slim op voor jezelf al een aantal dingen geregeld te hebben. Zo is het huren in steden zoals Utrecht niet zo makkelijk als het lijkt. Er is ontzettend veel vraag naar huurwoningen, maar erg weinig aanbod. Dit betekent dat jij niet de enige bent die hard op zoek is naar een leuk appartement. Door je tijdig in te schrijven bij bijvoorbeeld een makelaarsbureau, vergroot je je kans op het vinden van een leuke woning.

Daarnaast is het slim om te weten wat je zoekt. Wil je een appartement, eengezinswoning of studio? Hoeveel slaapkamers zoek je? In welke wijk of buurt wil je graag wonen? De antwoorden op deze vragen helpen je gerichter zoeken.

Tijdens de bezichtiging

Eindelijk heb je een leuke woning gevonden en ben je uitgenodigd voor een bezichtiging. Laat je niet compleet gaan in je enthousiasme maar blijf scherp en alert. Een bezichtiging is namelijk het ideale moment om de woning eens goed onder de loep te nemen.

Zorg dat je tijdens de bezichtiging op de hoogte wordt gesteld van de status van het huis.

  • Hoe oud is de cv-ketel?
  • Is het huis goed geïsoleerd?
  • Zien de sanitaire voorzieningen er nog goed uit?
  • Is het huis (brand)veilig?
  • Hoe zit het met de geluidisolatie?
  • Hoe wordt het huis opgeleverd?
  • Wat moet of mag er nog aan gedaan worden?

Zorg dat je tijdens de bezichtiging op al deze vragen antwoord krijgt.

TIP: maak ook eens een wandeling door de buurt. Wie worden je buren? Welke voorzieningen zijn er in de buurt? Is de wijk veilig? Allemaal aspecten die meetellen in je besluit om te huren of niet.

Na de bezichtiging

Ben je na de bezichtiging nog steeds enthousiast over de woning? Dan wordt het tijd de volgende stappen te ondernemen.

Controleer de gegevens

Voordat je het huurcontract ondertekent, is het belangrijk dat je de gegevens uit het contract controleert.

  • Wat is de werkelijke oppervlakte van de woning?
  • Klopt dit met wat er in het contract staat?
  • En wat zijn de servicekosten op jaarbasis?

De verhuurder moet je hiervan een overzicht kunnen geven. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de extra kosten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ook is het handig om te weten of het huurhuis in de vrije sector valt. Zo niet, dan moet de verhuurder in het bezit zijn van een geldige vergunning. Jij moet als huurder deze ook ondertekenen.

Maak duidelijke afspraken met de verhuurder

Het huren van een huis moet je zien als een businessdeal. Hierbij komt een goede relatie met de verhuurder altijd goed van pas. Het is dan ook erg belangrijk om al aan het begin duidelijke afspraken te maken.

Maak afspraken over de huur en wanneer deze overgemaakt moet worden. Wie is verantwoordelijk voor reparaties? Wanneer lost de huurbaas het op en wanneer moet jij in actie komen?

Maak ook duidelijke afspraken over hoe je de woning bij verhuizing moet achterlaten. Moet het huis leeg zijn of teruggebracht worden in de oude staat? Zorg er ook voor dat dit niet ten koste gaat van je borg.

TIP: Zorg dat je na oplevering van de woning foto’s maakt van de huidige staat. Deze kunnen van pas komen wanneer je van plan bent te verhuizen.

De waarde van het huis

Voordat het contract ondertekend is, is het belangrijk dat je weet hoeveel het huis waard is. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen. Via een puntensysteem wordt de waarde van een huurwoning bepaald. Er wordt gekeken naar de WOZ waarde van de woning, de oppervlakte van het huis en de status van het sanitair. Via de huurprijscheck kun je de maximale waarde ook zelf uitrekenen. Ligt de prijs hoger dan het puntensysteem, dan kun je bij de verhuurder een huurverlaging voorstellen.

Huis huren Utrecht

Ben jij op zoek naar een leuke huurwoning in de regio Utrecht? Neem dan contact op met ERA De Bree NVM Makelaars en bekijk wat wij voor jou kunnen betekenen!

Lees ook:

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.