Search More

Huis kopen of huren? De voor- en nadelen op een rij

Posted on November 26, 2014 by Joost De Bree in Huren

‘Is het slim om een huis te kopen of kan ik beter gaan huren?’, is een vraag die bij veel mensen speelt wanneer ze op zoek zijn naar een ander huis.

Het kan voor huurders dé tijd zijn om een huis te kopen. De lage hypotheekrente zijn op dit moment aantrekkelijk en de huurprijzen blijven maar stijgen.

De keuze voor een huur- of koophuis

De hoogte van het inkomen, wel of geen partner, kinderen, toekomstplannen: ze spelen allemaal een rol bij de keuze voor een huur- of koophuis. Voor je de daadwerkelijke keuze maakt is het slim om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

Wil je jouw toekomstige huis naar eigen wens verbouwen? Dan is kopen de beste keuze. Wil je juist niet verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het huis of weet je nog niet zeker of je ergens voor langere tijd wilt wonen? Dan is huren de beste oplossing. Door jouw wensen en voorkeuren helder op een rijtje te zetten, ontdek je wat het beste past.

Een huis huren: de voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen van een huurhuis:

– Je hebt huurbescherming. Dit betekent dat jouw verhuurder je niet zomaar op straat kan zetten.
– Er is een mogelijkheid om huurtoeslag te ontvangen.
– Een huurcontract is binnen relatief korte termijn op te zetten.
– Je bent niet afhankelijk van de huizenmarkt.
– De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning.

Nadelen van een huurhuis: 

– Iets veranderen aan het huurhuis gaat niet altijd gemakkelijk. Hiervoor heb je namelijk toestemming nodig van de huurder.
– Je bouwt geen eigen vermogen op.
– Jaarlijkse huurverhogingen komen vaak voor.

Een huis kopen: de voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen van een koophuis:

– Je bouwt eigen vermogen op
– De hypotheekrente voor nieuwe hypotheken kun je aftrekken van je inkomen voor de belasting als je een lineaire of annuïteitenhypotheek hebt. Hierdoor krijg je een behoorlijk deel van de betaalde rente terug via de belasting.
– Over het algemeen kunt je jouw huis verbouwen en inrichten zoals je dat zelf wilt. Je hoeft daarbij geen    rekening te houden met regels van de verhuurder.
– Als de rente stabiel blijft zijn de lasten ook stabiel.
– Het huis wordt uiteindelijk van jezelf.

Nadelen van een koophuis:

– Wanneer je besluit om te verhuizen moet er op financieel gebied veel geregeld worden. Dit maakt je soms minder flexibel.

Van plan om een huis te kopen?

De vraag blijft: wil je een huis kopen of huren? Om deze vraag te beantwoorden kun je de bovenstaande voor- en nadelen tegen elkaar af afwegen. Breng daarnaast de maandelijkse hypotheeklasten en de bijkomende kosten in kaart. Bepaal daarna hoe dit zich verhoudt tegenover een huurprijs. Zo kom je erachter wat het beste bij je past.

Ben je van plan om een huis te kopen? Neem dan contact op met ERA De Bree NVM Makelaars uit Utrecht. Wij begeleiden mensen die een huis willen kopen in elke stap van dit proces.

Interessante pagina’s voor huizenkopers:

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.