Search More

Huis kopen per inschrijving: wat houdt het in?

Posted on March 19, 2019 by Joost De Bree in Kopen

Wie in deze tijd een huis wil kopen, komt er al snel achter dat hij een van de vele gegadigden is na het bezichtigen van een woning. Vaak wordt er door een verkoper dan gekozen voor een verkoop per inschrijving. Dit betekent dat alle geïnteresseerden tegelijk een bod moeten uitbrengen en de verkoper daarna kiest aan wie hij het huis verkoopt.

Wat houdt kopen per inschrijving precies in? En hoe vergroot je de kans dat je koper wordt van het huis? We vertellen er meer over in deze blog.

Wat zijn de regels voor kopen per inschrijving?

Als een verkoper besluit om over te gaan tot verkoop bij inschrijving, dan dient hij of zij een uiterste tijdstip te bepalen waarin alle geïnteresseerden een (eind)bod opgeven. Niemand weet wat de ander biedt. Daarna nog een bod uitbrengen heeft vaak geen zin. Eventuele onderhandelingen die al gaande waren, worden bovendien stopgezet. Op deze manier hebben alle geïnteresseerden een eerlijke kans om het huis te kunnen kopen.

Meestal wordt kort daarna of een dag later bekend gemaakt wie de koper is.

Hoe maak je de meeste kans bij kopen op inschrijving?

Om kans te maken bij kopen op inschrijving moet je opvallen. Dit hoeft soms niet te betekenen dat je het hoogste bod moet hebben uitgebracht. Een goed en uniek bod helpt natuurlijk wel.

Daarnaast kijkt de verkoper ook naar de voorwaarden. Zo kan het helpen als je biedt zonder voorbehoud van financiering of afziet van een bouwtechnische keuring. Dit brengt natuurlijk wel risico’s met zich mee, dus bedenk van tevoren goed of je dit risico wilt nemen en bespreek dit goed met jouw aankoopmakelaar.

Het is dan ook vaak gunstig om te bieden met de hulp van een aankoopmakelaar. Met een aankoopmakelaar word je namelijk goed begeleid in het proces als je een bod uitbrengt bij een verkoop per inschrijving. Daarnaast geeft het vaak een goede indruk bij verkopers, omdat je aankoopmakelaar jouw belangen goed behartigt. Hiermee maak je dus ook meer kans bij kopen op inschrijving.

Bod geaccepteerd: het koopcontract

Als jouw bod geaccepteerd wordt door de verkoper, dan is het tijd voor de volgende stap. Er wordt een koopovereenkomst opgesteld en een aankoopmakelaar begeleidt je in alle vervolgstappen. Daarna heb je als koper wettelijk nog 3 dagen bedenktijd om van de koop af te zien. Dit mag zonder opgaaf van reden.

Aankoopmakelaar Utrecht

Ben je op zoek naar een koopwoning in Utrecht? Dan ben je er waarschijnlijk al achter dat dit een grote uitdaging is. Een aankoopmakelaar, zoals ERA De Bree Makelaars in Utrecht, kan uitkomst bieden. Met een jong en enthousiast team van aankoopmakelaars helpen wij met succes veel particulieren bij de aanschaf van een woning in Utrecht. Als aankoopmakelaar kunnen wij dan ook veel voor je betekenen. Bel direct voor een kennismaking: 030 231 70 41 of vul ons contactformulier in.

We zijn Friday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.