030 231 70 41 We zijn bereikbaar tot 22:00
Zoek meer

Huis verkopen aan je kind: wat zijn de voor- en nadelen?

Geplaatst op november 19, 2018 door Joost De Bree in Verkopen

Denk je erover om je huis aan je zoon of dochter te verkopen? Bijvoorbeeld omdat je zelf kleiner wilt gaan wonen en hiermee je kind financieel tegemoet wil komen? Of omdat je wilt voorkomen dat je zoon of dochter na jouw overlijden erfbelasting moet betalen over het pand? Een huis verkopen aan je kind kan aantrekkelijk lijken, maar er zitten ook nadelen aan. In deze blog wijzen we je op de voor- en nadelen van een huis verkopen aan je kind.

Voorwaarden verkopen aan kinderen

Bij het verkopen van je huis aan je kind gelden dezelfde voorwaarden als bij de verkoop aan een vreemde. Zo dient er een vraagprijs vastgesteld te worden, er dient een bod gedaan te worden en er dient een koopcontract getekend te worden. Daarnaast betaal je ook gewoon kosten voor de notaris en taxatie en overdrachtsbelasting.

Het verkopen van je huis voor een lage prijs aan je kind (lager dan de WOZ-waarde) is mogelijk, maar zal over het algemeen gezien worden als een schenking. Over een schenking dient belasting betaald te worden. Wel is er een vrijstelling indien het geld gebruikt wordt voor de aankoop van een eigen woning. In 2018 is die vrijstelling 100.800 euro bij kinderen jonger dan 40 jaar. Indien je dus binnen die vrijstelling blijft, betaal je geen extra belasting. Bij grotere bedragen kan de afdracht echter flink oplopen. Het bepalen van een juiste prijs kan dus lastig zijn als je jouw woning aan je kind wilt verkopen.

Huis verkopen en zelf verhuizen

Als je zelf verhuist en je zoon of dochter in jouw woning gaat wonen, is het vooral van belang dat er een juiste prijs wordt bepaald. Voor een lagere prijs verkopen is mogelijk, maar zoals gezegd zitten daar nadelen aan. Bovendien moet je met het ontvangen bedrag uiteindelijk zelf ook uitkomen. Een laag verkoopbedrag om schenkbelasting te voorkomen is misschien voordelig voor je kind, maar kan uiteindelijk voor jezelf financiële gevolgen hebben.

Huis verkopen onder voorbehoud huurrecht

Bij verkoop onder voorbehoud van huurrecht blijf je zelf in je woning wonen en huur je de woning van je kind. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn om een lagere koopprijs voor je kind te realiseren. Bij de bepaling van de koopprijs mag namelijk worden uitgegaan van de waarde in bewoonde staat. En deze waarde ligt lager dan de leegwaarde in onbewoonde staat. Daarnaast kan je zoon of dochter een lening bij je aangaan die via schenkingen weer deels kwijtgescholden kan worden. Op deze manier kan je kind relatief goedkoop in het bezit van de woning komen. Bij overlijden zal het huis niet worden belast met erfbelasting.

Houd er bij deze constructie rekening mee dat huur die je aan je kind verschuldigd bent marktconform moet zijn. Bovendien is een rentevrije lening aan je kind niet aan te raden, omdat dit gezien zal worden als een schenking.

Blote eigendom verkopen

Enkel het blote eigendom verkopen aan je kind om bijvoorbeeld erfbelasting te vermijden is in de meeste gevallen niet verstandig. Door je huis over te dragen aan je kind, maar het vruchtgebruik te behouden, zal er na jouw overlijden namelijk alsnog erfbelasting betaald moeten worden. Verkoop volgens deze constructie wordt namelijk gezien als een schenking.

Bovendien heb je als vruchtgebruiker geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Het huis is immers niet meer van jou, maar van je kind. Aangezien je zoon of dochter er zelf niet woont kan hij of zij ook geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek en wordt het huis fiscaal van box 1 naar box 3 verhuist. Er wordt dus een hoger belastingtarief betaald. Met deze constructie wordt dus vaak geen belastingbesparing bereikt.

Fiscale regelgeving veranderd voortdurend. Indien u advies wilt ontvangen, dan raden wij u aan een ter zake deskundige in te schakelen zoals een erkend fiscalist, notaris of accountant. 

Verkoopmakelaar Utrecht

Ben je zoek naar een verkoopmakelaar in Utrecht, omdat je je huis wil verkopen? ERA de Bree NVM Makelaar in Utrecht helpt je graag! Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Meer info? Bel 030 2317041 of e-mail Info@debreemakelaars.nl