Search More

Huis verkopen: welk seizoen is de beste keus?

Posted on May 14, 2020 by Joost De Bree in Verkopen

Het besluit om je huis te koop te zetten maak je niet op één dag. Sterker nog, sommige huiseigenaren spelen maanden of zelfs jaren met het idee om hun huis te verkopen. Als je al lange tijd overweegt je huis te verkopen maar de knoop nog niet hebt doorgehakt, kun je er ook voor kiezen om je huis te verkopen in het meest optimale verkoopseizoen. Maar wat is dan het beste seizoen om je huis te verkopen?

Is het belangrijk in welk seizoen je het huis te koop zet?

De Nederlandse seizoenen zijn niet altijd hetzelfde. Warme winters, droge zomers, een natte herfst of koude lente, alle variaties en combinaties komen eens in de zoveel tijd voor. Het seizoen is dan ook niet het belangrijkste argument om je huis wel of niet te koop te zetten. Toch is het goed om stil te staan bij je verkoopmoment. Naast het weer zijn er ook andere seizoensfactoren van invloed op de woningmarkt.

De vier verschillende seizoenen kennen ieder zijn voor- en nadelen die de verkoop kunnen beïnvloeden. In welk seizoen zet jij je huis te koop?

Huis verkopen in de lente

De lente is voor veel mensen het favoriete seizoen. Bloemen staan in bloei, bomen zijn frisgroen en de temperatuur is steeds aangenamer. De tuin ziet er aantrekkelijk uit, de zon straalt op de verkoopfoto’s en de winterdip is weggezakt. De lente is een goed seizoen om je huis te koop te zetten. Het nadeel? Dat dit voor veel mensen geldt en het aanbod huizen in de verkoop in het voorjaar het grootst is. Dit hoeft natuurlijk niet altijd een nadeel te zijn: de lente is ook het seizoen waarin veel mensen op zoek gaan naar een nieuw huis. Zowel vraag als aanbod zijn in de lente op het hoogtepunt. Zorg dus dat je huis opvalt in het aanbod!

Huis verkopen in de zomer

In de zomer is het aanbod in te koop staande huizen vaak iets minder groot. Logisch, gezien veel mensen in de vakantieperiode bezig zijn met andere dingen dan de verkoop van hun huis. Toch kan ook de zomer een goed seizoen zijn om je huis te verkopen: de vraag is dan wel kleiner, het aanbod is dat ook. Ook in de zomer zijn er potentiële kopers op zoek naar een nieuwe woning.

Verkopen in de zomer kent meer nadelen dan de lente: in de vakantieperiode is een huis vaak net iets minder snel verkocht. Toch is het in de huidige huizenmarkt goed mogelijk om je huis in de zomer te verkopen.

Bijkomend voordeel: kijkers kunnen hun bezoek nabespreken op een leuk terrasje in de buurt!

Huis verkopen in de herfst

De herfst is ook een goed seizoen om je huis te gaan verkopen. Veel mensen die na de zomervakantie beseffen dat ze toch echt een ander huis willen, gaan in de herfst op zoek naar een nieuwe woning. Het aanbod in de herfst is groter dan in de zomer. Ook het aantal potentiële kopers op zoek naar een woning is in de herfst groter dan in de zomer.

Wil je je huis verkopen in de herfst? Zorg ervoor dat je netjes bladeren uit de tuin harkt, dat de lichtinval in je huis goed is en hoop op een paar droge zonnige herfstdagen om bezichtigingen te plannen. Met een beetje geluk is de herfst een uitstekend seizoen om je huis te verkopen.

Huis verkopen in de winter

Ook in de winter is het goed mogelijk je huis te verkopen. Rond de feestdagen en in januari kent de verkoop een dip, maar dit trekt snel weer bij. Zet je huis dus ruim voor de kerst in de verkoop.

Zorg ervoor dat, wanneer je je huis in de winter verkoopt, de woning goed opgewarmd is bij een bezichtiging. Een koud huis is niet aantrekkelijk voor de potentiële kopers. Voor elk seizoen geldt dat een koper zich thuis moet kunnen voelen in je huis. Zorg in de winter dus voor en beetje warmte en gezelligheid in huis.

Om een breed publiek aan te spreken is het fijn als de inrichting wel neutraal is. Heb je daar hulp bij nodig, dan kun je altijd de hulp inschakelen van een vastgoedstylist.

Wat is het beste seizoen voor de verkoop van mijn huis?

Het mag duidelijk zijn: je kunt in elk seizoen je huis verkopen. Als je tussen de seizoenen kunt kiezen heeft de lente de meest ideale omstandigheden om je huis in de verkoop te zetten. De frisse uitstraling van het voorjaar helpt om je huis te verkopen.

Jouw woning verkopen in Utrecht

Twijfel je over het verkopen van je woning in Utrecht of omstreken? Wil je weten wat het beste moment is? Neem dan contact op met ERA De Bree NVM Makelaar, ervaren makelaar in Utrecht. Wij nemen vrijblijvend de mogelijkheden met je door.

We zijn Saturday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.