Search More

Huizenmarkt begint relatief goed in 2015

Posted on May 12, 2015 by Joost De Bree in Huizenmarkt

In vergelijking met vorige jaren is de huizenmarkt dit jaar goed van start gegaan. Het aantal verkochte huizen en hypotheekaanvragen is gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal, maar dat is normaal in deze tijd van het jaar. In vergelijking met vorige jaren is het eerste kwartaal van 2015 juist positief afgesloten. Dat blijkt uit de negende Monitor Koopwoningmarkt die is gepubliceerd door de TU Delft.

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM), waar ERA De Bree NVM Makelaars ook bij aangesloten is, noteerde bijna 30 duizend geregistreerde verkopen. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 is dat een stijging van 19 procent. Naast het toegenomen aantal verkochte woningen blijkt de markt van nieuwe koopwoningen aan te trekken. Er zijn 7700 nieuwbouwwoningen verkocht in het laatste kwartaal van 2014. Van de nieuwbouwverkoop in het eerste kwartaal van 2015 zijn nog geen cijfers bekend.

Meer NHG garanties, minder startersleningen

Opvallend is dat het aantal Nationale Hypotheek Garanties is toegenomen terwijl het aantal startersleningen afneemt. Het aandeel hypotheken met NHG is iets groter dan in het vorige kwartaal, terwijl het in 2014 juist is afgenomen. Dat kan wijzen op een grotere vraag naar relatief goedkope en middeldure woningen. De hoeveelheid startersleningen is in 2013 en 2014 flink gegroeid, mede dankzij extra financiering vanuit de schatkist. In het eerste kwartaal van 2015 hebben echter nog maar 1180 starters een starterslening aangevraagd.

Lees hier meer over het aanvragen van een starterslening in Utrecht >

Meer vertrouwen in woningmarkt

Het vertrouwen in de koopwoningmarkt onder consumenten is de laatste jaren gestegen. Twee jaar geleden was er weinig vertrouwen in de woningmarkt. De Eigen Huis Marktindicator noteerde een score van 54, terwijl 100 de neutrale waarde is. Eind 2014 is de score gestegen naar 105. In het eerste kwartaal van 2015 is gebleken dat het vertrouwen in de woningmarkt is gestabiliseerd, er werd namelijk een score van 104 gemeten.

Wilt u meer informatie over het berekenen van een hypotheek met NHG, het aanvragen van een starterslening of het vinden van een geschikte woning in Utrecht? Neem dan contact op met een ervaren makelaar van ERA De Bree NVM Makelaars uit Utrecht.

Lees ook:

Bron: Monitor Koopwoningmarkt 1e kwartaal 2015

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.