Search More

Huizenmarkt ook in tweede kwartaal flink gegroeid

Posted on August 18, 2015 by Joost De Bree in Huizenmarkt

De huizenmarkt in Nederland laat ook in het tweede kwartaal van 2015 een flinke stijging zien. Het aantal verkochte woningen in de woningmarkt is daarmee weer op het niveau van voor de economische crisis. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van de Monitor Koopwoningmarkt van de TU Delft. Ook de kwartaalrapportage over de eerste drie maanden van 2015 liet al een stijgende lijn zien.

Meer koopwoningen verkocht

Het aantal verkochte koopwoningen is gestegen met 28% ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Dat betekent dat er ruim 37 duizend woningen zijn verkocht. Deze cijfers zijn gebaseerd op het aantal geregistreerde huisverkopen bij de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). Opvallend is dat er voor het eerst sinds de crisis een significante stijging is van het aantal verkochte vrijstaande woningen en twee-onder-een-kap-woningen. Ook is er een ongekend grote stijging van het aantal hypotheekaanvragen: een stijging van 75% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2015 en een stijging van 80% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014.

Niveau van voor de crisis geëvenaard

Het aantal verkochte koopwoningen is ook ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 28% gestegen en het niveau van 2008, voor de economische crisis, is daarmee weer geëvenaard. Dat geldt echter niet voor de verkoopprijs van de verkochte woningen. Vooral buiten de grote steden zijn de statistieken van 2008 nog niet geëvenaard: de gemiddelde verkoopprijs is anno 2015 nog altijd zo’n 12% en 30.000 euro lager.

Verwachte prijsstijging 2015 en 2016

Ook het kwartaalbericht van de Rabobank laat positieve cijfers zien. Volgens dit rapport stijgen de prijzen dit jaar naar verwachting zo’n 2 tot 3,5 procent en volgend jaar wordt een gemiddelde prijsstijging van 2,5 tot 4,5 procent verwacht. Econoom Pieter van Dalen: “De groeiende werkgelegenheid zorgt voor een hoger gemiddeld besteedbaar inkomen. Samen met de lage hypotheekrente en het hoge consumentenvertrouwen biedt dat perspectief voor verdere groei.”

Meer weten over de huidige huizenmarkt en over het beste moment om een huis te kopen? Neem contact op ERA De Bree NVM Makelaars, een ervaren makelaar in Utrecht.

Lees ook:

Huizenmarkt begint relatief goed in 2015
Energielabel voor nieuwbouwwoning
Als student lenen om later een huis te kopen: een goed idee?

 

 

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.