Search More

Huurovereenkomst opstellen of ondertekenen: hier moet je op letten

Posted on December 13, 2018 by Joost De Bree in Huren

Ga jij binnenkort een woning huren of verhuren? Dan krijg je te maken met een huurovereenkomst. Een huurovereenkomst is een contract tussen huurder en verhuurder, waarin bepaalde afspraken, zoals de huurprijs worden vastgelegd. Voordat je een huurovereenkomst tekent of verstuurt, is het goed om te kijken of alle belangrijke onderdelen erin staan. In deze blog leggen we uit wat er in een huurcontract moet staan.

Wie is de huurder en wie is de verhuurder?

Allereerst moet natuurlijk duidelijk zijn wie het pand gaat huren en wie de verhuurder is. Check altijd goed of de gegevens kloppen. Ook dient er een contactpersoon genoemd te worden bij de verhuurder. Dit is wel zo handig als de huurder met problemen en gebreken in de woning te maken krijgt.

Als je als huurders gaat samenwonen, dan kan een van de twee hoofdhuurder worden, of je kunt ervoor kiezen om beiden hoofdhuurders te worden. In het laatste geval worden de gegevens van jullie beiden opgenomen.

Om welke woning gaat het en wat is de staat?

In het contract moet duidelijk opgenomen zijn welke woning verhuurd wordt. Check als huurder altijd of de adresgegevens en de omschrijving van de woning kloppen. Gaat het om een zelfstandige woning of worden er gemeenschappelijke faciliteiten gedeeld? Worden er spullen achtergelaten door de vorige huurder? Gaat het om een gemeubileerde woning? In het contract moet duidelijk vastgelegd zijn welke spullen tot de verhuurder behoren.

Ook is het aan te raden om de staat van de woning op te nemen in het contract. Zitten er krassen op het laminaat of zijn er kastdeuren kapot in de keuken? Laat dit dan vastleggen in het contract. Bekijk als huurder ook altijd hoe de woning weer opgeleverd dient te worden als je gaat verhuizen.

Wat is de huurprijs?

Een van de belangrijkste dingen bij het huren of verhuren van een woning is: wat is de huurprijs? Het is belangrijk dat de prijs juist is opgenomen in het huurcontract. Is de prijs inclusief gas, water, elektriciteit? Zijn er bijkomende servicekosten? Wanneer dient de huur betaald te worden?

Wat is de hoogte van de borg?

Bij een huurwoning krijg je vaak te maken met een borgsom die aan het begin van de huurperiode betaald moet worden. Meestal is dit een keer de maandhuur. Als het huurcontract beëindigd wordt en er geen schade aan de woning is, dient de borg terugbetaald te worden. De huurovereenkomst moet een bepaling bevatten over de teruggave van de borg.

Wat zijn de afspraken over beëindiging van het huurcontract?

Wat is er afgesproken over het opzeggen van de huur? In een huurcontract dient een opzegtermijn te worden opgenomen. Er geldt een wettelijke maximale opzegtermijn van 3 maanden. Meestal bedraagt de opzegtermijn 1 maand.

Een ander belangrijk aandachtspunt is het opzeggen van de overeenkomst bij tijdelijke huur. Het contract eindigt automatisch, maar de verhuurder dient dit wel minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden voor afloop van het contract schriftelijk te bevestigen. Meestal is het niet mogelijk om als huurder de huur op te zeggen tijdens de afgesproken termijn, tenzij de verhuurder hiermee akkoord gaat.

Vergeet de handtekeningen niet!

Hoewel een huurcontract zelfs mondeling geldig is, heeft een schriftelijk huurcontract altijd de voorkeur. Door deze ook nog te ondertekenen, is er een duidelijk schriftelijk bewijs van de afspraken. Zorg dus dat het huurcontract netjes is afgesloten met de handtekeningen van de huurder en verhuurder.

Huren of verhuren in Utrecht?

Ben je op zoek naar een huurwoning in Utrecht? Of wil je hulp bij het verhuren van een woning? Neem dan contact op met ERA De Bree Makelaars, makelaar Utrecht,  en we bekijken wat wij voor jou kunnen betekenen!

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.