Search More

Huurtoeslag 2016: Wat moet je weten?

Posted on March 15, 2016 by Joost De Bree in Huren

Afgelopen week werd bekend dat ruim 1,3 miljoen Nederlanders in 2016 huurtoeslag hebben aangevraagd. Een fors getal dat we ieder jaar weer verder zien stijgen. Wat weet jij van de huurtoeslag? Welke regels zitten er aan vast? En heb jij ook recht op huurtoeslag?

In dit artikel lopen we kort langs de regels rondom het aanvragen van huurtoeslag.

Een stijging in het aantal huurtoeslagen

Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal huurtoeslag aanvragen met zeker 32% gestegen. Met de koplopers Rotterdam, Heerlen, Leeuwarden, Groningen en Delft; is er vandaag de dag geen enkele gemeente die geen huurtoeslagaanvraag heeft ontvangen. Waar voorheen vooral veel 65 plussers huurden met behulp van de toeslag, zijn het anno 2016 vooral veel starters die de huurtoeslag aanvragen.

De voorwaarden

Het aanvragen van de huurtoeslag is in de basis makkelijk te doen. Maar zoals met veel aanvragen zitten er ook in dit aanvraagproces wat haken en ogen. De standaard voorwaarden zijn als volgt.

Leeftijd

Om de huurtoeslag aan te kunnen vragen moet je minimaal 18 jaar of ouder zijn. Wanneer je samenwoont of een huis deelt met een medebewoner moeten jullie beiden de leeftijd van 18 jaar hebben behaald.

Uitzondering: Ben je jonger dan 18 jaar en zijn beiden ouders overleden of heb je een kind? Dan kun je wel een huurtoeslag aanvragen. Ook in het geval van een handicap heb je recht op de huurtoeslag.

Contract en inschrijving gemeente

Verder moet je ook een huurcontract hebben ondertekend en ingeschreven staan bij de gemeente op het woonadres. Ook hier geldt dat wanneer je met meerdere mensen in het huis woont, ook zij aan dezelfde eisen moeten voldoen. Je kunt geen huurtoeslag aanvragen bij tijdelijke woonruimtes of opvang.

Zelfstandige woonruimte

Daarnaast is het belangrijk dat je een zelfstandige woonruimte huurt. Dit betekent een woonruimte met een eigen woon(slaap)kamer, keuken, toilet en toegangsdeur. Verschillende type woningen zoals een woonwagen, gedeelde etage, maar ook in sommige gevallen een studentencomplex vallen onder dit begrip. Bij het huren van een woonboot of loods is het aanvragen van de toeslag niet mogelijk.

Nederlandse nationale identiteit

Uiteraard moet je bij het aanvragen van de huurtoeslag in het bezit zijn van de Nederlandse Nationaliteit of een geldig verblijfsvergunning. Ook deze voorwaarde geldt voor jou en alle medebewoners.

Het gezamenlijk inkomen

Om de huurtoeslag aan te vragen mag de huur, het gezamenlijke inkomen en vermogen niet te hoog liggen. Het limiet in huur, inkomen en vermogen verschilt per leeftijdscategorie en de eventueel bijbehorende omstandigheden. De verschillende hoogtes zijn op de website van de Belastingdienst terug te vinden.

De Belastingdienst

Je huurtoeslag hoor je bij de Belastingdienst aan te vragen. Zoals eerder besproken hangt de hoogte van de toeslag mede af van je leeftijd en het verwachte jaarloon. Het is erg handig om van te voren duidelijk te hebben hoeveel je van de overheid aan toeslag ontvangt. Je kunt daarom op de website een proefberekening maken, ook kun je eventuele wijzigingen doorgeven.

Huurmakelaar Utrecht

Meer weten over het aanvragen van de huurtoeslag? Of heb je een leuk appartement op het oog en wil je weten of je recht hebt op de huurtoeslag? Neem dan contact op met ERA De Bree NVM Makelaars. Helpen wij je verder!

Lees ook:

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.