Search More

Huurwoning vinden na afstuderen: waar begin je?

Posted on October 18, 2018 by Joost De Bree in Huren

Het vinden van een woning als je net bent afgestudeerd valt niet mee. Vooral in de grotere steden is het als starter een flinke uitdaging om een betaalbare woning te vinden. Een laag startsalaris en een studieschuld maken bovendien het kopen van een woning in een grote stad een lastige opgave. Dit betekent dat net afgestudeerden veelal beperkt zijn tot het vinden van een betaalbare huurwoning. En dat is niet gemakkelijk. Er is namelijk veel vraag, maar weinig aanbod.

Wat is nu de beste manier om een geschikte huurwoning te vinden? Waar moet je beginnen? In dit artikel geven wij tips voor het vinden van een geschikte huurwoning.

Wat zijn je woonwensen?

Als eerste is het van belang te bedenken waar je wil wonen en wat je minimale eisen aan de woning zijn. Lees ook: Huis huren: waar moet je op letten? Wil je in de binnenstad of juist achteraf gaan wonen? Is een tuin een must of is een balkon ook acceptabel? Wil je alleen gaan wonen of ben je ook bereid de woning te delen met een partner of huisgenoot? Kortom, maak een lijst met woonwensen, maar besef daarbij ook dat sommige eisen wellicht financieel niet haalbaar zijn. Het vinden van een betaalbaar appartement in een minder populaire wijk heeft bijvoorbeeld een grotere kans van slagen dan een woning vinden aan de gracht.

Hoe lang blijf je er wonen?

Ook dien je voor jezelf te bedenken hoe lang je ergens wil gaan wonen. Heb je plannen om een lange wereldreis te gaan maken of wil je eerst een tijdje jobhoppen? In deze gevallen is een gemeubileerde woning of een woning in onderhuur soms voordeliger. Hoewel de huurprijs van een gemeubileerde woning vaak wat hoger ligt, is het voor een korte periode uiteindelijk toch goedkoper omdat er geen spullen aangeschaft hoeven te worden. Bovendien is het een stuk makkelijker.

Wat is je budget?

Vervolgens is het van belang dat je voor jezelf bedenkt wat je maximaal aan je woning wilt uitgeven. Als starter is je budget meestal niet erg groot. Daarom is het goed om van tevoren te bedenken wat de woning maximaal mag kosten. Zoek daarom ook uit wat de kosten zijn van de heffingen en belastingen van de gemeente waar je wil wonen. Heb je met je inkomen recht op toeslagen, ja of nee? Heb je een auto en krijg je te maken met extra parkeerkosten in de stad waar je wil wonen? Hoeveel spaargeld heb je? Neem dit allemaal mee in je berekening en begin daarna met de zoektocht naar jouw ideale woning.

Een huurwoning vind je meestal via een woningcorporatie of via een verhuurmakelaar. Je kunt het echter ook via social media proberen.

Woning via woningcorporatie

Als starter is het huren van een sociale huurwoning in de meeste gevallen de voordeligste optie. Om in aanmerking te komen dien je echter ingeschreven te staan bij een woningcorporatie die verantwoordelijk is voor de verdeling van sociale-huurwoningen in de betreffende gemeente. Vervolgens kan het jaren duren voor je in aanmerking komt om een betaalbare woning te huren. De wachttijd in populaire steden zoals Amsterdam en Utrecht is zelfs meer dan 10 jaar. Als je dus net bent afgestudeerd en dan nog bij een woningcorporatie moet inschrijven is de kans op een sociale huurwoning klein.

Woning via makelaar

Een effectieve manier om als starter een huurwoning te vinden in Utrecht is via een makelaar. Je kunt op websites kijken wat het aanbod is en je vaak inschrijven voor een mailinglijst. Je ontvangt dan automatisch meldingen als er woningen beschikbaar zijn gekomen.

Het is ook mogelijk om een zoekopdracht aan een makelaar te geven. Geef bij een zoekopdracht duidelijk aan wat je budget is en wat je wensen zijn. Bij een eventuele match worden hier natuurlijk wel kosten voor in rekening gebracht.

Op zoek naar huurwoning in Utrecht?

Ben je op zoek naar een huurwoning in Utrecht of omstreken? Bekijk het aanbod van ERA De Bree NVM Makelaars. Of neem contact met ons op zodat we kunnen bekijken wat we voor jou kunnen betekenen!

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.