Search More

Wie krijgt mijn koopwoning na mijn overlijden?

Posted on October 28, 2020 by Joost De Bree in Utrecht

Je wil er eigenlijk niet over nadenken, maar toch is het belangrijk om bij stil te staan: wat gebeurt er met je koopwoning wanneer jij overlijdt? In deze blog leggen we je uit wat er na een overlijden met een koophuis gebeurt.

Wat gebeurt er met mijn huis na mijn overlijden?

Wanneer je overlijdt, gaan je bezitting over naar je erfgenamen. Ook het koophuis valt onder die bezittingen. Wie de erfgenamen zijn, is wettelijk vastgelegd in het ‘erfrecht’. Dit is een complexe aangelegenheid.

Wanneer er een testament is opgemaakt kan de erflater (de overledene die de erfenis nalaat) in grote mate zelf bepalen wat er met de nalatenschap gebeurt. Met een testament kunt je dus zelf bepalen aan wie je jouw koophuis nalaat in een erfenis.

Wettelijke verdeling bij erfrecht

Wanneer je als woningbezitter overlijdt en er is geen sprake van een testament, heeft de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner ‘als eerste’ recht op de erfenis. Een koopwoning hoort hier ook bij. In veel gevallen is een koophuis echter al gezamenlijk gekocht, en wordt de nalatenschap verdeeld.

Wanneer de erflater geen partner heeft of reeds de langstlevende partner uit het huwelijk was, zijn de kinderen erfgerechtigd. Wanneer er sprake is van meerdere kinderen wordt er een evenredige verdeling gemaakt. Als een van de kinderen is overleden wordt dit erfdeel verdeeld onder de erfgenamen van de overleden erflater.

Wat gebeurt er met mijn huis na overlijden?

Wanneer een huis in bezit komt van de erfgenamen, mogen deze bepalen wat er met de woning gebeurt. Het kan zijn dat een van de erfgenamen de woning koopt van de andere erfgenamen, of dat de woning op de markt komt en verkocht wordt. Het is aan de erfgenamen om te beslissen wat er met de woning gaat gebeuren.

Huis verkopen na erfenis

Voor het verkopen van een woning uit een erfenis kun je een makelaar inschakelen. ERA De Bree makelaars is actief in de regio Utrecht en kan u helpen met het verkopen van een geërfde woning, of met vragen over de woningmarkt en de mogelijkheden bij het kopen of verkopen van een woning.

Neem gerust contact op met ERA De Bree NVM Makelaar, ervaren makelaar in Utrecht. Wij nemen vrijblijvend de mogelijkheden met je door.

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.