Mag je een koopwoning in Utrecht zomaar verhuren?
Overweeg je om je huis te verhuren? Bijvoorbeeld omdat je tijdelijk naar het buitenland gaat, gaat samenwonen of omdat je een nieuwe woning hebt gekocht en de oude nog steeds niet verkocht is? Dan is het goed om te weten dat je met een aantal belangrijke regels te maken krijgt. Een huis verhuren gaat namelijk niet zomaar. In deze blog vertellen we je meer over zaken waar je rekening mee dient te houden bij het verhuren van een koopwoning.
Toestemming hypotheekverstrekker
Allereerst zal je toestemming van jouw hypotheekverstrekker moeten krijgen voor het verhuren van de woning. Zolang er op een woning een hypotheek rust, is het verhuren van een woning volgens vrijwel alle hypotheekakten verboden. Dit heeft te maken met het feit dat een huurder, zolang diegene aan de huurdersverplichtingen voldoet, recht heeft op huurbescherming. Dit betekent dat zelfs bij gedwongen verkoop een huurder niet zomaar het huis uit gezet kan worden. En dat is natuurlijk niet aantrekkelijk voor hypotheekverstrekkers.
Situatie-afhankelijk
Desondanks wordt er soms wel goedkeuring gegeven voor het verhuren van de woning. Dit hangt vaak af van de situatie. Als gedwongen verkoop ermee kan worden voorkomen of als een woning lang leeg staat (via leegstandswet) wordt er vaak toestemming gegeven. Ook als je aan het einde van het huurcontract gegarandeerd weer in de woning gaat wonen (bijvoorbeeld bij tijdelijk verblijf in het buitenland) wordt er soms goedkeuring gegeven.
Verhuur via leegstandswet
Indien een woning voldoet aan de voorwaarden van de leegstandswet kan een woning sneller verhuurd worden. Bij de leegstandswet heeft een huurder geen uitgebreide huurdersbescherming waardoor de hypotheekvertrekker minder risico loopt. Voor het verhuren van een woning via de leegstandswet moet ook een vergunning worden afgegeven door de gemeente. Deze vergunning wordt altijd afgegeven voor een bepaalde periode: houd deze periode daarom goed in de gaten.
Verhuur bij tijdelijk wonen in buitenland
Sommige hypotheekverstrekkers geven goedkeuring voor verhuur van een koopwoning als je bijvoorbeeld tijdelijk in het buitenland gaat wonen. Hieraan zitten wel voorwaarden. Zo moet je na afloop van de verhuurperiode weer zelf in de woning gaan wonen en dien je je te houden aan een maximale verhuurperiode. Houd er rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek in die periode niet van toepassing is.
Hoe zit het met verhuur aan toeristen?
Om extra inkomsten te genereren wordt door veel woningeigenaren gebruikgemaakt van verhuurplatforms zoals Airbnb. Wat veel mensen echter niet weten is dat bij de meeste hypotheekverstrekkers kortdurend toeristisch verhuur verboden is. Bij een enkeling is het toegestaan of dient expliciet toestemming gevraagd te worden.
Bovendien moet de verhuur voldoen aan de wettelijke regels die afhankelijk zijn van de gemeente waar je woont. Zo zijn de voorwaarden voor toeristisch verhuur in Utrecht dat je de gehele woning verhuurt en dat je dit maximaal voor 60 nachten per kalenderjaar doet. Daarnaast mag je een woning tot 200m2 aan maximaal 6 personen verhuren en grotere woningen aan maximaal 8 personen. Ook geldt er een aantal bijkomende regels. Zo dien je 5% toeristenbelasting te betalen, mag er geen overlast zijn en dient de woning te voldoen aan het bouwbesluit ten aanzien van brandveiligheid.
In het geval van een appartement dien je bij toeristisch verhuur bovendien toestemming te krijgen van de VvE en moet je de verzekeraar van je woning inlichten dat je je huis verhuurt aan toeristen. Aan kortdurend toeristisch verhuur zitten dus nogal wat haken en ogen.
Verhuur koopwoning zonder hypotheek
Een hypotheekvrije woning mag je in principe op elke manier verhuren die je wilt. Wel dient de verhuur te voldoen aan de regels van de gemeente waar de woning staat. Bij verhuur van een hypotheekvrije woning is het vooral van belang dat je een goede huurovereenkomst opstelt en je bewust bent dat huurders het recht hebben op uitgebreide huurbescherming. Ook dien je rekening te houden met het feit dat een volledig verhuurde woning als vermogen wordt gezien. Over dit vermogen betaal je vermogensrendementsbelasting.
Wel of geen makelaar bij woningverhuur?
Indien je eenmaal aan alle regels voldoet om je huis te verhuren is het vervolgens van belang om een huurder te vinden. Bij langdurig verhuur (bijvoorbeeld bij werken in het buitenland) kan het inschakelen van een makelaar uitkomst bieden. Bij het vinden van een geschikte huurder komt namelijk veel kijken. De makelaar gaat niet alleen actief op zoek naar potentiële huurders, maar hij doet ook de bezichtigingen, regelt het huurcontract en zorgt voor de financiële afhandeling met de huurder. Je huis verhuren via een makelaar is dus een goed idee!
Huis verhuren in Utrecht?
Overweeg jij om je koopwoning in Utrecht te verhuren en wil je meer informatie over de mogelijkheden en diensten bij het inschakelen van een makelaar in Utrecht? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!