Search More

Kortere verkooptijd en meer vertrouwen in woningmarkt

Posted on October 13, 2015 by Joost De Bree in Huizenmarkt

Uit diverse nieuwsberichten en rapporten blijkt dat het ook in het derde kwartaal van 2015 goed is gegaan met de woningmarkt. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), waar ERA De Bree Makelaars ook lid van is, rapporteert dat de gemiddelde verkoop van woningen (de tijd dat een huis te koop staat) voor het eerst sinds 2008 weer onder de 100 dagen ligt.

Tussenwoning verkoopt het snelst

Uit de cijfers van de NVM blijkt dat de tussenwoning het snelst verkopende woningtype is. Dit type woning staat gemiddeld slechts 68 dagen te koop. Een vrijstaande woning heeft de langste gemiddelde looptijd van 177 dagen.

Ook geeft de NVM aan dat het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs steeds kleiner wordt. Dat verschil is nu bijna drie procent bij appartementen en ruim zes procent bij vrijstaande woningen.

Vertrouwen in woningmarkt

Een belangrijke reden voor de korte verkooptijd is het hoge vertrouwen in de woningmarkt. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) is het vertrouwen in de woningmarkt namelijk weer op het recordniveau dat eind vorig jaar werd bereikt. De stijging komt na drie maanden op rij waarin het vertrouwen licht afnam. Zeven van de tien consumenten gaan er vanuit dat woningen die nu worden gekocht, meer waard worden. Daardoor durven ook meer mensen een huis te kopen.

Beste derde kwartaal sinds 2007

Eén en ander heeft ervoor gezorgd dat het derde kwartaal van dit jaar het beste derde kwartaal was sinds 2007. De NVM registreerde 36.277 verkopen van bestaande koopwoningen, 27% meer dan een jaar geleden. Dat is opmerkelijk omdat op 1 juli verschillende maatregelen ingingen die mogelijk minder transacties tot gevolg zouden kunnen hebben, zoals een verlaging van de NHG-grens. Mogelijk hebben de strengere hypotheekregels die per 1 januari 2016 ingaan invloed op de hogere verkoopcijfers. Vanaf dat moment gaat het maximaal te lenen percentage van de koopsom verder omlaag.

De NVM noemt onder andere Utrecht als een plaats waar de woningmarkt sterk aantrekt, vooral in de hogere marktsegmenten.

Makelaar Utrecht

Bent u benieuwd naar wat een makelaar voor u kan betekenen op de huidige woningmarkt? Neem dan contact op met een ervaren makelaar van ERA De Bree NVM Makelaars.

Lees ook:

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.