De 4 meest gestelde vragen bij de verkoop van een woning
Je bent eigenaar van een woning en wil graag verhuizen naar een nieuwe plek. Een huis kopen, dat heb je al eens gedaan. Je weet dus wat je te wachten staat bij het aankopen van je nieuwe huis. Maar: je eigen huis moet natuurlijk ook verkocht worden. Wat komt hierbij kijken?
We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt: we hebben vast de 4 meest voorkomende vragen bij het verkopen van een huis voor je verzameld.
Vraag 1: Wat levert mijn huis op?
Bij het verkopen van je woning is de meest gestelde vraag: wat wordt de vraagprijs van mijn huis en wat levert mij dit op?
Om dit te weten, is het nodig om je huis te laten taxeren. Een makelaar komt dan jouw huis bekijken en geeft hier een waardering aan. Door te kijken naar zaken als de bouwkundige staat, het onderhoud van de woning, de ligging en ook naar bijvoorbeeld verkoopprijzen van recent verkochte woningen in de buurt stelt de makelaar dan een indicatie een de verkoopwaarde vast.
Vaak is de taxatiewaarde de basis voor de verkoopprijs. De verkoopprijs bepaal je samen met je makelaar: dit kan dus ook afwijken van de taxatiewaarde.
Wat het verkopen van je huis oplevert, is volledig afhankelijk van je verkoopprijs, eventuele kosten van verkoop en ook natuurlijk wat de rest van je financiële situatie is. Investeer je de eventuele overwaarde in een volgende woning, dan kan dit meer voordeel opleveren dan wanneer je overwaarde laat uitbetalen en dit op de bank zet. Wat je huis oplevert, is dus heel erg afhankelijk van je eigen omstandigheden.
Uiteraard kun je bij ERA De Bree makelaars terecht voor een vrijblijvende kennismaking. We kunnen dan direct een schatting geven in de verwachte verkoopwaarde van jouw woning. Hiermee kun je bepalen wat het verkopen van je huis oplevert.
Vraag 2: Wat kost het verkopen van mijn huis?
De koper betaalt de overdrachtsbelasting, maar bij het verkopen van je huis komen ook kosten kijken. Hoeveel het verkopen van je huis kost, is ook afhankelijk van je omstandigheden. In de huidige woningmarkt is gunstig om te verkopen: de marktwaarde is in de meeste gevallen een stuk hoger dan de hypotheekwaarde. Dit wordt overwaarde genoemd.
Er zijn verschillende kostenposten waar je rekening mee kunt houden om te bepalen wat het verkopen van je huis kost:
- Verkoopkosten: bij het verkopen van je huis is het nodig om bijvoorbeeld makelaars- en notariskosten te betalen. Ook het verkrijgen van het verplichte energielabel of het inzetten van extra verkoopmarketing kan verkoopkosten opleveren. Wat deze kosten zijn, hangt af van de waarde van jouw woning.
- Restschuld: wanneer je een huis verkoopt voor een prijs die lager is dan de afgesloten hypotheekwaarde, is er sprake van een restschuld. In de huidige woningmarkt komen restschulden niet veel meer voor. Wanneer er sprake is van een restschuld is het belangrijk om dit mee te nemen in het bepalen van je verkoopkosten.
- Belasting: het verkopen van een woning heeft gevolgen op de hypotheekrenteaftrek, en dit kan dus ook gevolgen voor je financiën hebben. Wanneer je geen nieuwe woning aankoopt, is er geen profijt meer van de hypotheekrenteaftrek.
Vraag 3: Kan ik mijn huis zelf verkopen?
Ja, je kunt zelfstandig je huis verkopen: het is niet verplicht om een makelaar in te schakelen. Je kunt ervoor kiezen om zelf de vraagprijs vast te stellen, zelf te adverteren, zelf bezichtigingen te organiseren, zelf de onderhandeling te voeren en dan ook zelf de koopovereenkomst op te stellen.
Echter: het kost veel tijd en kan veel stress opleveren wanneer je ervoor kiest dit zelf te organiseren. Bovendien ben je zelf verplicht een koper in te lichten over (verborgen) gebreken. Het is zelfs uit onderzoeken gebleken dat bij het- zelf verkopen van jouw woning het goed mogelijk is dat de uiteindelijke opbrengst minder kan zijn dan wanneer je een makelaar inschakelt.
De vele voordelen die horen bij het inschakelen van een verkoopmakelaar zijn dan al snel voordeliger dan het zelf organiseren van een verkoop.
Zeker als je ervoor kiest om je woning te verkopen met een makelaar als ERA De Bree. Als lokale Utrechtse makelaar zijn we op de hoogte van alles dat speelt op de woningmarkt. Dankzij onze ervaring en ons netwerk kunnen we jouw huis optimaal in de markt zetten. Met onze ERA garantie ben je bovendien verzekerd voor allerlei onvoorziene kosten tot maar liefst 12 maanden na de overdracht.
Vraag 4: Hoe lang duurt het voor mijn huis verkocht is?
Hoe lang het duurt voor je huis verkocht is, verschilt per woning. Er zit vaak een ruime tijd tussen het moment dat je besluit om je huis te gaan verkopen en de daadwerkelijke sleuteloverdracht aan een nieuwe eigenaar. Reken voor het hele proces minimaal op een aantal maanden.
Wanneer je huis te koop staat, kan het snel verkocht zijn. Zeker wanneer je gebruikt maakt van het netwerk van een lokale makelaar, die jouw woning direct aan de juiste woningzoekenden kan koppelen. Met een juiste vraagprijs is een huis in deze woningmarkt snel verkocht.
Jouw woning verkopen in Utrecht
Ben je van plan je woning te gaan verkopen? Neem dan contact op met ERA De Bree NVM Makelaars, ervaren makelaar in Utrecht. Wij nemen vrijblijvend de mogelijkheden met je door. Bel direct voor een kennismaking: 030 231 70 41 of vul ons contactformulier in.