Search More

NHG: een hypotheek voor iedereen

Posted on April 10, 2017 by Joost De Bree in Utrecht

De traditionele doelgroep voor hypotheken neemt af, aldus Gielen van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). We verkeren ons in een tijd waarin werknemers niet meer zo snel een vast contract krijgen. Dat brengt financiële gevolgen met zich mee als zij een hypothecaire lening willen aanvragen.

Verbreding van de doelgroep

De doelgroep voor hypotheken is aan het veranderen. Het aantal jongeren daalt, het aantal werknemers met een tijdelijk contract stijgt. Binnen de standaarden komen de randen van de woningmarkt nu niet aan bod.

Daarom is het hoog tijd voor een verbreding van die traditionele doelgroep. Het is immers de missie van de NHG om betere woningfinanciering in Nederland te realiseren. Een hypotheek voor iedereen. Mensen moeten zelf kunnen bepalen of zij willen huren of kopen, aldus Gielen.

Project

Onlangs zijn verschillende projecten (Arbeidsscan, Perspectiefverklaring) gestart door of op initiatief van de NHG, met als doel dat er bij hypotheekaanvragen vaker naar inkomensperspectief wordt gekeken. Nu vaste contracten zeldzaam zijn moeten kansen op de arbeidsmarkt leidend worden bij de verstrekking van een lening. Gielen: ‘voor mensen met een klein inkomen kan dat een oplossing zijn.’

Hypotheekaanvraag

Onlangs is door Dijsselbloem van Financiën juist het nieuws naar buiten gebracht dat het afronden van een hypotheekaanvraag steeds sneller verloopt. Voor consumenten met een flexibel arbeidscontract zou het tegenwoordig al veel eenvoudiger moeten zijn om een hypotheek aan te vragen.

Maar volgens Gielen heeft de niet-traditionele doelgroep bij een hypotheekaanvraag nog echt behoefte aan een helpende hand. Vooral voor flexwerkers en senioren moeten de toekomstplannen van de NHG het makkelijker maken om een hypotheek aan te vragen.

Advies

De NHG onderzoekt in welke omstandigheden ze garanties kunnen geven op de financiering, om vervolgens maatwerk te standaardiseren.

Belangrijk is dat je je als koper goed oriënteert vooraf aan de woningaankoop. Je kan je in het aankooptraject laten adviseren door professionals en erkende hypotheekadviseurs over de verschillende financieringsmogelijkheden en hypotheekvoorwaarden. Wij kunnen je daarbij helpen!

Makelaar Utrecht

Wil je hypotheekadvies en ben je op zoek naar een makelaar in omgeving Utrecht? Neem contact op met ERA De Bree NVM Makelaars.

Lees meer:

We zijn Saturday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.