Search More

Nibud: hypotheeknormen worden ruimer in 2017

Posted on October 21, 2016 by Joost De Bree in Hypotheek

Huishoudens hebben in 2017 meer ruimte voor het betalen van de hypotheeklasten. Dat schrijft het Nibud, het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting, in het adviesrapport Financieringslastnormen 2017 dat de Minister voor Wonen en Rijksdienst vorige week presenteerde aan de Tweede Kamer.

Volgens het Nibud is er weer sprake van een toekomende koopkracht onder Nederlandse huishoudens. Dit komt onder meer door een lagere belasting en een lage inflatie. Daarom is er een lichte verruiming mogelijk van de financieringslastpercentages.

Hypotheek afsluiten

Bij het bepalen van deze percentages heeft het Nibud ook rekening gehouden met het feit dat je volgend jaar slechts tot maximaal 101% van de woningwaarde kunt lenen.

Samen met een verwachte loonstijging van 1,6% betekent dat dat je als starter waarschijnlijk iets meer hypotheek kunt krijgen dan nu het geval is.

Tweeverdieners

Alhoewel tweeverdieners nu al meer kunnen lenen dan eenverdieners met hetzelfde inkomen, wordt dit verschil alleen nog maar groter. Dat komt door een aantal voordelige belastingregelingen die als doel hebben om de arbeidsparticipatie te verhogen. Het Nibud stelt daarom voor om in 2017 het tweede inkomen nog meer mee te laten tellen dan nu al het geval is.

Hypotheek voor zzp’ers

Ook voor zzp’ers is er goed nieuws. Het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat onder andere de Nationale Hypotheek Garantie beheert, adviseert om ook hypotheken te verstrekken aan zzp’ers die slechts één jaarrekening kunnen overleggen. Op dit moment moeten zzp’ers die een hypotheek willen afsluiten drie jaarrekeningen overleggen.

Volgens het Waarborgfonds mag het kopen van een eigen woning niet afhankelijk zijn van de contractvorm. Verder moet meer ruimte komen voor maatwerk, waarbij de balans gevonden moet worden tussen verantwoordelijkheid lenen en de extra mogelijkheid tot lenen.

Hypotheek voor starters

Voor starters zouden bijvoorbeeld ruimere leennormen kunnen komen. Starters verdienen namelijk relatief weinig, maar er is bijna altijd sprake van een stijgend inkomen. Het Nibud is het daarmee eens: starters hebben volgens het Nibud meer kans op een hoger salaris in de nabije toekomst en betalen bovendien gemiddeld minder energielasten.

Ook wijst het Nibud op het feit dat veel van deze starters de toch al schaarse huurwoningen bezet houden. Bovendien betalen deze woningzoekenden vaak maandelijks meer aan huur dan dat zij aan hypotheeklasten kwijt zouden zijn.

Makelaar Utrecht

Kortom: de regels rondom het verstrekken van hypotheken zijn weer in beweging en het lijkt voor starters iets makkelijker te worden om een hypotheek te krijgen. Meer informatie over het kopen van een huis? Of op zoek naar een goede makelaar in Utrecht? Neem contact op met ERA De Bree NVM Makelaars.

Lees ook:

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.