Search More

Niet eens met de WOZ-waarde? Dit kun je doen

Posted on July 10, 2019 by Joost De Bree in Huizenmarkt

De gemeente stelt elk jaar opnieuw de WOZ-waarde van jouw woning vast. Meestal ontvang je de vastgestelde WOZ-waarde in januari of februari via een brief van de gemeente.

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari van het voorgaande jaar; de peildatum. De WOZ-waarde die je in 2019 ontving betrof dus de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2018.

WOZ-waarde en belastingen

De WOZ-waarde heeft invloed op de hoogte van de gemeentelijke belastingen die je moet betalen, maar ook op de inkomstenbelasting en erfbelasting voor woningen. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de WOZ-waarde is, hoe meer je betaalt aan belastingen. Als de WOZ-waarde te hoog is ingeschat, betaal je dus meer belasting dan nodig.

WOZ-waarde en verkoop van huis

De WOZ-waarde kan ook invloed hebben op de koop of verkoop van een huis. Bij een verkoop kan een hoge WOZ-waarde juist gunstig zijn. De vraagprijs van een woning wordt vaak gedeeltelijk gebaseerd op de WOZ-waarde.

Niet eens met WOZ-waarde?

Een te hoge of te lage WOZ-waarde kan nadelig zijn, omdat het je veel geld kan kosten. Als je twijfelt over de juistheid van de WOZ-waarde van je woning, is het daarom verstandig om de WOZ-waarde te controleren en eventueel bezwaar te maken.

De WOZ-waarde kun je op verschillende manieren controleren:

  • Door WOZ-waarden van vergelijkbare woningen op te vragen bij het WOZ-waardeloket. Vergelijk deze waarden met je eigen WOZ-waarde.
  • Door een taxatierapport op te laten stellen door een makelaar of taxateur. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
  • Door koopsommen op te vragen in het kadaster van vergelijkbare woningen in hetzelfde postcodegebied die rond de peildatum verkocht zijn. Vergelijk deze koopsommen met je eigen WOZ-waarde.

Hoe maak je bezwaar tegen de WOZ-waarde?

Als je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde, dan dien je binnen zes weken contact op te nemen met je gemeente.

Vaak vind je bij het besluit van de WOZ-waarde een telefoonnummer. Je kunt dan eerst bellen voor meer informatie over het besluit of om direct bezwaar te maken. Soms is dit voldoende om de WOZ-waarde aan te laten passen.

Tegenwoordig kun je bij de meeste gemeentes, waaronder gemeente Utrecht, online bezwaar maken met je DigiD. Daarnaast is het ook mogelijk om schriftelijk bezwaar te maken.

Beslissing gemeente

De gemeente maakt op basis van jouw bezwaarschrift een beslissing. Hiervoor heeft de gemeente tot het einde van het jaar de tijd. De WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld blijft gelden tijdens de bezwaarprocedure.

Wijst de gemeente je bezwaar af, dan kun je in beroep gaan bij de rechter.

Makelaar Utrecht

Als je bezwaar wilt maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde, dan is een onderbouwing met een taxatierapport een verstandige keuze. Bij ERA De Bree Makelaars Utrecht ben je aan het goede adres voor een taxatie in Utrecht.

Dit taxatierapport kan worden opgesteld door ons als Register makelaars en taxateurs in Utrecht. Uit deze taxatie en rapportage wordt de marktwaarde van de woning vastgesteld.

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.