Search More

Nieuwbouw vs. bestaande bouw: wat is de beste keus?

Posted on July 23, 2019 by Joost De Bree in Kopen

Als je een huis wilt kopen, kan het zijn dat je twijfelt over nieuwbouw of bestaande bouw. Voor mensen die weten dat ze graag in een binnenstad willen wonen, bijvoorbeeld in een grachtenpand in Utrecht, dan is de keuze natuurlijk vrij beperkt. Dan wordt het al snel bestaande bouw. Maar als je minder gebonden bent aan een locatie, dan kan het handig zijn om de voor- en nadelen van zowel nieuwbouw als bestaande bouw even op een rij te zetten.

In deze blog helpen we je hiermee op weg door de belangrijkste voor- en nadelen van zowel nieuwbouw als bestaande bouw in een overzicht te zetten.

Voordelen kopen bestaande bouw

Laten we beginnen met de voordelen van bestaande bouw.

1. Ruime keuze

Het aanbod aan bestaande woningen is groot en gevarieerd. Daardoor heb je meer keuze in bouwstijlen en ben je bovendien minder gebonden aan een bepaalde locatie. Bestaande woningen vind je vrijwel overal.

2. Sfeervol

Veel mensen kiezen voor een bestaande woning omdat ze vinden dat dit meer karakter heeft. In een bestaande woning is geleefd en dat uit zich vaak in een stuk meer sfeer en karakter dan een nieuwe woning. Bovendien hebben bestaande woningen vaak een tuin die al aangelegd en af is.

3. Korte opleveringstijd

Als je een bestaande woning koopt, kun je meestal vrij snel verhuizen. Aangezien het huis al bestaat, hoef je vaak niet lang te wachten op de oplevering.

4. Onderhandelbaar

Bij een bestaande woning is het mogelijk om te onderhandelen. Daarnaast betaal je bij bestaande woningen geen bouwrente.

Nadelen kopen bestaande bouw

Het kopen van een bestaande woning komt natuurlijk ook met nadelen.

1. Onderhoudskosten

Als je een bestaande woning koopt, kun je al snel te maken krijgen met onderhoudskosten. Om verrassingen te voorkomen, is het slim om tijdig een bouwkundige keuring te laten uitvoeren en dit als ontbindende voorwaarde te laten opnemen in het voorlopig koopcontract.

2. Kosten koper

Bij een bestaande woning krijg je te maken met de zogenaamde kosten koper, zoals taxatiekosten, overdrachtsbelasting, kosten voor een aankoopmakelaar en dus eventueel de bouwkundige keuring. Deze kun je tegenwoordig niet meer meefinancieren en voor deze kosten dien je dus eigen spaargeld in te brengen.

3. Smaken verschillen

Bij een bestaande woning koop je een huis dat van iemand anders is geweest. Dus de kans is groot dat de indeling, keuken, badkamer of kleur van de muren niet jouw smaak is. Dit betekent dat je te maken kan krijgen met verbouwingskosten.

Voordelen kopen nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning brengt vanzelfsprekend weer andere voordelen mee dan een bestaande woning.

1. Alles is nieuw

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat alles helemaal nieuw is. Je hoeft je dus de eerste jaren geen zorgen te maken over onderhoudskosten en daarnaast is alles lekker fris en schoon.

2. Jouw smaak

Als je een nieuwbouwwoning koopt, kun je voor oplevering vaak zelf bepalen hoe bepaalde onderdelen er uit gaan zien. Je krijgt de woning dus al grotendeels opgeleverd naar jouw smaak.

3. Energiezuinig

Ee nieuwbouwwoning is vaak erg energiezuinig. De woning moet namelijk voldoen een bepaalde strenge milieueisen van deze tijd. Hierdoor heb je minder energiekosten dan bij een oudere bestaande woning.

Nadelen kopen nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning komt ook met een aantal nadelen.

1. Beperkt aanbod

Het aanbod van nieuwbouwwoning is vaak beperkt, waardoor je weinig keuze hebt en soms zelfs te maken krijgt met een loting. Bovendien staan nieuwbouwwoningen vaak in buitenwijken. Als je graag in de binnenstad wilt wonen, wordt het krijgen van een nieuwbouwwoning erg lastig.

2. Oplevering kost tijd

Bij een nieuwbouwwoning moet je vaak lang wachten tot de oplevering. Het huis moet immers gebouwd worden. Als je pech hebt is er ook nog sprake van vertraging. In dat geval moet je misschien zelfs tijdelijke woonruimte zoeken.

3. Weinig sfeervol

Nieuwbouwwijken zijn vaak de eerste jaren weinig sfeervol. Een nieuwbouwwijk heeft vaak een open karakter met weinig bomen, waardoor de omgeving er al snel kaal en saai uitziet.

Aankoopmakelaar Utrecht

Ben je op zoek naar een woning in Utrecht? En kun je wel wat hulp gebruiken met je keuze? Neem dan contact op met ERA De Bree NVM Makelaars in Utrecht. Wij helpen jou bij alle belangrijke stappen die nodig zijn bij het aankopen van jouw huis in de regio Utrecht.

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.