Search More

Overwaarde op je huis: wat kun je ermee?

Posted on October 21, 2019 by Joost De Bree in Verkopen

Veel mensen die een koopwoning hebben, krijgen in de huidige woningmarkt te maken met een overwaarde op het huis. Overwaarde houdt in dat je woning meer waard is dan de hoogte van je hypotheek.

Het is natuurlijk een prettig idee dat je huis meer waard is dan de hoogte van je hypotheek, maar wat kun je eigenlijk met deze overwaarde? Je leest het in deze blog.

Nieuwe woning kopen

Als je van plan bent te verhuizen, dan is een overwaarde van je huis mooi meegenomen. De overwaarde kun je namelijk gebruiken om een nieuw huis te kopen, waardoor je een lagere hypotheek kunt afsluiten.

Verbouwing

Is het nieuwe huis of je huidige woning toe aan verbouwing? Dan kun je er ook voor kiezen om de overwaarde in te zetten voor deze verbouwing. Je kunt hiervoor je huidige hypotheek verhogen of een nieuwe hypotheek afsluiten.

Bijleenregeling

Ga je wel verhuizen, maar wil je de overwaarde niet gebruiken voor het nieuwe huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Dit betekent dat je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek over het deel van de nieuwe woning dat je had kunnen betalen met de overwaarde.

Als je een nieuw huis wilt kopen, is het dus verstandig om de overwaarde te gebruiken voor de hypotheek of verbouwing. Vooral bij een hoge rente kunnen de kosten voor de nieuwe hypotheek anders flink oplopen.

De bijleenregeling geldt voor drie jaar. Stel je verkoopt je huis en gaat vervolgens drie jaar in een huurwoning wonen, dan vervalt de regeling en heb je gewoon recht op de volledige hypotheekrenteaftrek als je daarna een nieuwe hypotheek afsluit.

Overwaarde gebruiken voor andere dingen

Als je je huis verkoopt en je bent niet van plan om in de toekomst een nieuwe woning te kopen, dan kun je je overwaarde natuurlijk ook gebruiken voor andere dingen. Zo wordt de overwaarde bijvoorbeeld vaak voor het volgende gebruikt:

  • Sparen
  • Beleggen
  • Pensioen aanvullen

Aankoopmakelaar Utrecht

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of ben je op zoek naar een woning in Utrecht? Een aankoopmakelaar van ERA De Bree Makelaars kan veel voor je betekenen. We kunnen je bovendien vooraf of tijdens het aankooptraject van een woning in contact brengen met diverse professionele en erkende hypotheekadviseurs die jou goed kunnen adviseren.

Bel direct voor een kennismaking: 030 231 70 41 of vul ons contactformulier in.

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.