Search More

Overzicht voorjaar 2016: de laatste ontwikkelingen rondom het afsluiten van een hypotheek

Posted on April 12, 2016 by Joost De Bree in Hypotheek

In het nieuws is de laatste tijd al veel geschreven over de ontwikkelingen rondom het aanvragen van een hypotheek. Zo was er lange tijd onduidelijkheid over de hoogte van de NHG-grens en is gisteren de eerste zaak rondom het afsluiten van te dure hypotheken gestart.

Met al deze veranderingen en onduidelijkheden werd het tijd de zaken eens goed op een rijtje te zetten. In dit artikel lopen we kort langs de belangrijkste nieuwsberichten over het afsluiten van een hypotheek, de hoogte van de NHG-grens en hoe je een te dure hypotheek kunt vermijden.

Een hypotheek afsluiten

Veel mensen sluiten bij het kopen van een woning een hypotheek af. Logisch, aangezien niet iedereen in staat is de woning in een keer te betalen. Veelal wordt de hypotheek voor 30 jaar afgesloten en gebeurt het aflossen van de lening volgens een vast aflosschema.

Hoeveel je via een hypotheek kan lenen hangt af van de volgende punten:

  1. Het eigen inkomen, en indien van toepassing ook het inkomen van je partner
  2. De WOZ-waarde van het huis
  3. Maandelijkse lasten of andere financiële verplichtingen.

De Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een kenmerk dat de hypotheek betaalbaar en verantwoord is afgesloten. De NHG is vooral bedoeld om mensen die moeilijk aan een hypotheek kunnen komen, zoals starters, op weg te helpen. In een vorige blog lees je meer over de Nationale Hypotheek Garantie.

Voor de start van de crisis was de NHG-grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Om de woningmarkt ten tijde van de crisis een impuls te geven is deze grens handmatig verhoogd. Nadat de economie in Nederland weer begon te groeien werd besloten de NHG-grens jaarlijks op 1 juli te verlagen.

Dit zou betekenen dat vanaf 1 juli 2016 kopers een NHG-hypotheek kunnen afsluiten tot €225.000. Met de recente stijging van de huizenprijzen zou een gedeelte van de kopers meer moeite krijgen een hypotheek af te sluiten. Na overleg tussen het Waarborgfonds Eigen Woningen, de uitvoerder van de NHG, en minister Blok is besloten de NHG-grens niet te verlagen. De huidige NHG-grens blijft op 1 juli 2016 € 245.000.

Vanaf 1 januari 2017 wordt de NHG-grens weer teruggekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Vergelijken van hypotheken is een must!

Onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft uitgewezen dat het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste hypotheek kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Het goed ‘shoppen’ en vergelijken van hypotheken wordt dan ook geadviseerd. Zo zou een jong gezin jaarlijks tussen de €900 en €2.100 goedkoper uit kunnen zijn.

Het is daarom goed om, voordat je een hypotheek aanschaft, de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Zo moet je jezelf afvragen wat je aan lening nodig denkt te hebben, hoe je de hypotheek wilt aflossen en welke hypotheekverstrekker het voordeligst is. Een goede makelaar kan je hierin voorzien van advies.

Hypotheekclaim

Dat je goed moet opletten bij het afsluiten van een hypotheek blijkt wel uit de laatste nieuwsberichten. Zo is het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) op 11 april de eerste zaak gestart rondom het afsluiten van een te dure hypotheek.

Uit onderzoek bleek dat kopers in 89% van de 200 zaken onvolledig of onjuist zijn geadviseerd door de hypotheekadviseur. Zo zou er over de gehele looptijd van de hypotheek veel te veel worden betaalt. Vooral mensen die met een hypotheek van voor 2013 zijn overgestapt naar een annuïteitenhypotheek zijn vaak de dupe. Het Kifid heeft aangekondigd zich de komende tijd over meer van dit soort zaken te buigen.

Ben je bang dat ook jij teveel betaalt voor je hypotheek? Of wil je meer weten over deze hypotheekclaims? Neem dan contact op met het Kifid.

Makelaar Utrecht

Wil jij meer weten over het afsluiten van een hypotheek? Of heb je een woning in Utrecht op het oog en wil je weten of het binnen de mogelijkheden ligt? Neem dan contact op met een ervaren makelaar in Utrecht. ERA De Bree NVM Makelaars weet waar je kansen liggen en brengt je in contact met ervaren hypotheekadviseurs.

Lees ook:

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.