Search More

Wat zijn de regels voor het kopen van een woning in 2019?

Posted on April 8, 2019 by Joost De Bree in Kopen

Bij het kopen van een woning moet je rekening houden met verschillende regels en voorwaarden. Deze regels kunnen elk jaar veranderen. De belangrijkste regels voor 2019 hebben we samengevat in deze blog.

Maximale hypotheek 2019

Eenverdieners kunnen in 2019 over het algemeen iets meer lenen voor een woning dan in 2018. Tweeverdieners met een laag en hoog inkomen kunnen ook iets meer lenen dit jaar.

Het exacte bedrag is onder andere afhankelijk van de geldverstrekker, het inkomen, de hypotheekrente en de andere financiële verplichtingen. Een hypotheekadviseur of geldverstrekker kan een berekening voor je maken.

Hypotheek van maximaal 100% van de woningwaarde

In 2019 kan er voor maximaal 100% van de waarde van de woning een hypotheek afgesloten worden. Bijkomende kosten (kosten koper), zoals de notariskosten en de overdrachtsbelasting, dienen dus met eigen geld betaald te worden.

Voor starters met een nationale hypotheekgarantie wordt een uitzondering gemaakt. Zij mogen tot maximaal 101% van de waarde van de woning een hypotheek afsluiten.

Hoger grensbedrag nationale hypotheekgarantie

Om in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheek Garantie geldt elk jaar een maximum hypotheekbedrag dat kan worden afgesloten. In 2019 is dit bedrag € 290.000. In 2018 bedroeg dit bedrag € 265.000.

Het hypotheekbedrag wordt getoetst aan de normen die het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) voor hypotheken en leningen heeft opgesteld.

In 2019 minder lenen voor energiezuinig huis

Ben je van plan om een energiezuinig huis (EPC van 0 of lager) te kopen? Dan mag je in 2019 € 20.000 extra lenen bovenop je hypotheek. Dit is € 5.000 minder dan in 2018. Hiervoor geldt als eis een minimaal brutogezinsinkomen van € 33.000.

Wil je in energiebesparende maatregelen investeren in een huis dat nog niet energiezuinig is? Dan kun je in 2019 maximaal € 9.000 extra lenen.

Lagere hypotheekrenteaftrek 4e schijf

Valt een deel van je inkomen vóór aftrek van hypotheekrente in de hoogste belastingschijf (4e schijf)? Dan geldt in 2019 een maximale hypotheekrenteaftrek van 49%.

De hypotheekrenteaftrek voor het inkomen in de 4e schijf wordt jaarlijks verlaagd tot het basistarief van 37% is bereikt. Naar verwachting zal dit in 2023 zijn.

Belastingvrije schenking voor woning

Krijg je van je ouders of iemand anders een schenking voor de aankoop of verbouwing van je koopwoning? Of gebruik je de schenking om je hypotheek of restschuld af te lossen? Dan kan dit in 2019 tot en met je 40e verjaardag belastingvrij tot een bedrag van maximaal € 102.010.

Andere regels bij het kopen van een huis

Naast bovengenoemde regels kunnen er nog veel meer regels gelden bij de aankoop van een woning. Welke regels dit precies zijn, is vaak afhankelijk van het specifieke huis dat je op het oog hebt. Zo kan bijvoorbeeld de regel gelden dat de woning een minimaal aantal jaar door de koper zelf bewoond dient te worden.

Ook bij de aankoop van een monument kun je met veel bijkomende regels en voorwaarden te maken krijgen. Om zeker te weten dat je jouw droomwoning niet misloopt, kun je daarom het best een aankoopmakelaar inschakelen. Een aankoopmakelaar is op de hoogte van alle regels die in jouw situatie van toepassing zijn.

Aankoopmakelaar Utrecht

Ben je op zoek naar een koopwoning in Utrecht? Dan is een aankoopmakelaar op deze drukke woningmarkt onmisbaar als je een huis wilt gaan kopen. Een aankoopmakelaar van ERA de Bree Makelaars helpt je graag!

Wij helpen je niet alleen met het vinden van een woning, maar brengen je daarnaast ook in contact met diverse professionele en erkende hypotheekadviseurs die jou goed kunnen adviseren. Neem contact op met ERA De Bree Makelaars, makelaar Utrecht, voor een kennismaking of meer informatie.

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.