Search More

Als student lenen om later een huis te kopen: een goed idee?

Posted on July 7, 2015 by Joost De Bree in Hypotheek

Steeds meer studenten lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) om later bijvoorbeeld een huis te kunnen kopen. Dat blijkt uit onderzoek van NIBUD, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. De cijfers van het NIBUD Studentenonderzoek laten zien dat ongeveer één op de drie studenten een lening heeft om te kunnen sparen, waarvan één op de tien studenten het geld later wil gebruiken voor het kopen van een eerste woning.

De studenten geven aan dat vooral de gunstige leningvoorwaarden een belangrijke reden zijn om de lening in te zetten als spaarpotje. Het geleende geld komt later van pas bij bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek. Voor een hypotheek wordt het namelijk steeds belangrijker om over eigen geld te beschikken.

Belemmering bij hypotheek

Toch is dit niet altijd gunstig: een studieschuld kan namelijk een belemmering vormen bij het afsluiten van een hypotheek. Starters zonder studieschuld zijn over het algemeen in staat om een hogere lening af te sluiten. Ook is het NIBUD er bang voor dat de studenten in de verleiding komen om het gespaarde geld eerder uit te geven aan niet-noodzakelijke kostenposten zoals vakanties of andere luxe-artikelen.

Bovendien kan gedurende de looptijd van de lening de rente wijzigen. Op dit moment is de rente van een studentenlening 0,12%, maar wellicht zal dit rentepercentage in de toekomst stijgen.

Minder maandlasten

Een voordeel voor de studenten is echter dat de nieuwe regels omtrent een studielening toestaan dat de lening in 35 jaar mag worden terugbetaald in plaats van 15 jaar. De maandlasten kunnen daardoor halveren. De banken gaan daarom waarschijnlijk minder zwaar tillen aan een studieschuld: de ‘wegingsfactor’ wordt bijna gehalveerd.

Een ander groot voordeel voor de sparende student is dat de studieschuld nog altijd niet officieel BKR-geregistreerd is. Dat betekent dat een starter met een studieschuld in principe niet aan de bank hoeft te vertellen dat hij een studieschuld heeft. Natuurlijk is het nog maar de vraag of het slim is om deze gegevens achterwege te houden. Als de starter met studieschuld naderhand financiële problemen ondervindt, is hij gebonden aan twee financiële verplichtingen in plaats van één: zowel een studieschuld als een hypotheeklening. Als er ook een starterslening in het spel is, loopt dit aantal zelfs op tot drie.

Ook voor starters met een studieschuld is het verstandig om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Deze garantie werkt als een vangnet bij financieel zwaar weer. Meer over de eigenschappen en de voorwaarden lees je in dit artikel over de Nationale Hypotheek Garantie.

Lees ook

– 2015 uitdagend voor starters op de woningmarkt
– Huis kopen? 10 tips voor starters op de woningmarkt
– Huis kopen of huren? De voor- en nadelen op een rij

 

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.