Search More

Subsidie voor het verwijderen van asbest: hoe zit dat?

Posted on November 25, 2020 by Joost De Bree in Bestaande bouw

Asbest: tegenwoordig weet iedereen dat je dit beter niet in huis kunt hebben. Dat is niet altijd zo geweest. Tot 1994 was asbest een veelgebruikt bouwmateriaal voor bijvoorbeeld daken, vloerzeilen of zelfs in kit. Asbest is brandwerend en isoleert goed, en is (vooral in de jaren 80 en 90) een populair bouwmateriaal geweest.

Ga je een huis kopen of verkopen wat in die tijd voor het laatst verbouwd is? Zorg dat je advies inwint over de eventuele aanwezigheid van asbest.

Wat is het gevolg van asbest?

Als er asbest in je woning of bijgebouw aanwezig is maar dit niet ’verwerkt’ wordt, is er nog niet veel aan de hand. Echter, wanneer je asbest verwerkt (boort, breekt of zelfs wanneer het verweert) komen er vezels vrij. Deze asbestvezels zijn schadelijk en kunnen ziektes als kanker veroorzaken.

Hierom is asbest al tijden niet meer in gebruik en wordt bestaand asbest gesaneerd.

Subsidie voor asbestsanering

Wanneer je asbest in huis hebt, bestaat altijd het risico dat dit beschadigt raakt en er asbestvezels vrijkomen. Dat is schadelijk voor je gezondheid. De overheid heeft lange tijd subsidie gegeven voor het verwijderen van asbest en zelfs een ultimatum gesteld: in 2024 moest al het asbest in Nederland verdwenen zijn.

Subsidiepot snel leeg

Echter, het potje ging snel leeg. In 2016 is er 75 miljoen euro beschikbaar gesteld, in 2017 is hier nog eens 9 miljoen aan toegevoegd, maar in 2018 was de pot leeg. Het is dus niet mogelijk om op dit moment een subsidie aan te vragen voor het verwijderen van asbest.

De subsidie was opgezet met afspraak om Nederland in 2024 alle asbestdaken verwijderd te hebben. Ook deze deadline heeft de overheid losgelaten. Of hier een nieuwe deadline voor komt (en mogelijk een nieuwe landelijke subsidie) is nu, december 2020, onbekend.

Asbest verwijderen in Utrecht: subsidie van de gemeente

Is er nog asbest aanwezig in je woning, tuin of schuur? Dan kun je in diverse gemeentes aanspraak maken op een lokale subsidie. Helaas, in de gemeente Utrecht is dit niet het geval. De gemeente Utrecht verwijst naar de landelijke subsidiepot, die al even leeg is.

Ook buurgemeentes als De Bilt, Zeist of Nieuwegein verstrekken geen lokale subsidie. Houten is de enige grensgemeente die momenteel wél subsidie verstrekt aan asbestverwijderaars. Mits het gaat om asbest in die gemeente, uiteraard. Voor het verwijderen van asbest in de gemeente Utrecht heb je dus weinig aan deze subsidie.

Waarom asbest verwijderen?

Geen subsidie maar toch je asbest verwijderen? Niet onverstandig. Je verwijdert het asbest niet wegens de subsidie, maar voor je gezondheid, en die van je omgeving. Al kan asbest waar niets me gebeurt weinig kwaad – voorkomen is beter dan genezen.

Hoe asbest verwijderen?

Als je besluit om asbest te verwijderen – bijvoorbeeld bij je nieuw aangekochte huis in Utrecht – kun je asbest op verschillende manieren laten verwijderen.

De makkelijkste weg (en in veel gevallen de verstandigste) is het laten verwijderen van het asbest door een gespecialiseerd bedrijf. Ook in Utrecht zijn verschillende ondernemingen actief die je kunnen helpen met het verwijderen en afvoeren van asbestmaterialen.

Asbest liever zelf verwijderen? In sommige gevallen kan dat ook. In Utrecht stuurt de gemeente gratis en vrijblijvend een inspecteur, om samen met jou te kijken naar het asbest. Je krijgt dan een advies over hoe het asbest te verwijderen, en -mocht er twijfel over zijn- de bevestiging wat er wel en niet van asbest gemaakt is.

Huis kopen of verkopen in Utrecht

Ben je van plan je woning te gaan kopen of  verkopen in Utrecht? Neem dan contact op met ERA De Bree NVM Makelaars, ervaren makelaar in Utrecht. Wij nemen vrijblijvend de mogelijkheden met je door. Bel direct voor een kennismaking: 030 231 70 41 of vul ons contactformulier in.

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.