Search More

9 tips voor je verhuizing in Utrecht: een plan van aanpak!

Posted on July 15, 2020 by Joost De Bree in Kopen, Verkopen

Ben je bezig met de voorbereiding van je verhuizing? ERA De Bree Makelaars helpt je! We hebben 9 tips op een rij gezet, om de verhuizing stap voor stap vlekkeloos te laten verlopen. Zo kun je het verhuizen snel achter je laten en gaan genieten van je nieuwe huis.

1. Bepaal je verhuisbudget

Wanneer je bezig gaat met het voorbereiden van je verhuizing kom je al snel tot de vraag: ga ik zelf de verhuizing organiseren, of schakel ik een verhuisbedrijf in?

De uiteindelijke keus is vaak afhankelijk van je tijd, de hoeveelheid spullen en het budget dat je voor een verhuizing over hebt. Een verhuisbedrijf kan voor een hoge rekening zorgen, maar ook heel veel werk uit handen nemen.

Wil je meer bespaartips? Lees ons artikel: Goedkoop verhuizen: 5 bespaartips

2. Bepaal de verhuisdatum

Ook is het handig om vooraf een datum (of periode) te bedenken wanneer de verhuizing plaats moet vinden. Een datum vastleggen is nuttig voor het inschakelen van een eventueel verhuisbedrijf, of de hulp van familie of vrienden.

Tip: gebruik deze datum ook direct voor het opnemen van verhuisverlof. Bij sommige bedrijven krijg je hier een of meerdere ‘gratis’ verlofdagen voor.

3. Bepaal hoeveel er verhuisd moet worden

Het is handig om vooraf in te schatten wat je mee gaat nemen, en hoeveel volume dit is. Bekijk wat je hebt en bepaal wat er mee gaat. Wellicht ga je samenwonen en twee inboedels samenvoegen. Aan de hand van jouw voorspelling kun je het vervoer gaan regelen.

Ga je een verhuisbedrijf inschakelen? Dan is ook vaak nodig om het volume van je inboedel door te geven bij het aanvragen van een offerte. Hier zijn verschillende online tools voor te vinden: hier vul je enkel in welke meubels je hebt, en wordt het geschatte volume voor je voorspeld.

4. Een verhuisbedrijf inschakelen

Als je het volume van je inboedel bepaald hebt, kun je een verhuisbedrijf opzoeken. In Utrecht zijn verschillende verhuisbedrijven actief, en vaak biedt elke verhuizer weer een variëteit aan opties.

Zo kun je kiezen voor het inschakelen van een professioneel team dat jouw verhuizing compleet uit handen neemt, of juist een enkele medewerker die alleen helpt met het vervoer. Waar jij voor gaat is natuurlijk afhankelijk van je behoefte en je budget.

Verhuizen wordt vaak gezien als een grote en uitputtende klus, dus een verhuisbedrijf biedt al snel waar voor het geld. Je kunt een offerte opvragen en hier je keus op baseren. Uiteraard kun je, zeker met behulp van een aantal vrienden, zelf ook veel bereiken!

5. Of zelf verhuizen

Wanneer je ervoor kiest om zelf de verhuizing uit te voeren, is een goede voorbereiding belangrijk. Vraag vrienden of familie om te komen helpen, huur of leen een bakwagen, busje of auto’s en aanhangers.

Tip: zorg dat ook de catering voor je helpers goed georganiseerd is.

6. Inpakken (en voorbereiden)

Of je nou een bedrijf inschakelt of dat je zelf de verhuizing uitvoert: inpakken hoort erbij.

Wat belangrijk is: zorg voor genoeg stevige verhuisdozen.  Wanneer je een verhuisbedrijf inschakelt, kun je hier vaak goede verhuisdozen bij huren, lenen of kopen.

Wanneer je zelf gaat verhuizen zal je die zelf moeten aanschaffen. Houd er rekening mee dat de goedkoopste dozen vaak niet de stevigste zijn: je wil niet dat de bodem uit een volgepakte verhuisdoos zakt natuurlijk.

Ook de moeite waard om te controleren: vraag even rond bij je de laatst-verhuisde vrienden of familieleden, wellicht hebben zij nog een voorraadje verhuisdozen liggen die jij kunt hergebruiken.

7. Niet alleen je spullen verhuizen: regel de administratie

Wanneer je gaat verhuizen is het niet alleen belangrijk om je meubels en bezittingen naar het nieuwe huis te brengen, ook moeten de services en voorzieningen geregeld zijn. Als jij je nieuwe huis betrekt wil je immers wel wifi hebben, en de juiste post op het juiste adres ontvangen kan ook geen kwaad. Wat moet je regelen bij een verhuizing?

  • Afsluiten (of oversluiten) van abonnementen en contracten voor gas, water en licht, internet en eventueel televisie en telefonie.
  • Adreswijziging bij de gemeente (GBA) doorgeven: in de gemeente Utrecht (en in veel andere gemeentes) kan dit makkelijk online.
  • Verdere adreswijzigingen doorgeven: wanneer bij de gemeente ingeschreven staat op je nieuwe adres wordt dit ook bij andere overheidsinstanties doorgevoerd. Je zult echter ook bedrijven en bekenden zelf in moeten lichten: van je tijdschriftabonnement tot je oudtante die nog iedere verjaardag een kaartje stuurt.
  • Controleer of eventuele vuilnisdiensten ingeschakeld, opgezegd of overgezet moeten worden. Heb je een (nieuwe) pas nodig bij de nieuwe woning?
  • Parkeerabonnement stopzetten of meeverhuizen: in Utrecht kan dit pas wanneer je inschrijving op je nieuwe adres bij de gemeente verwerkt is.

8. Zorg dat de buurt is voorbereid

Het is niet vaak nodig je hele buurt in te lichten over je verhuisdatum. Wat wel handig is om voor te bereiden: de plaats voor je verhuiswagen. Als je die op openbaar terrein parkeert, is het handig deze plaats vooraf vrij te houden.

Verhuis je naar of uit een voetgangersgebied, zoals het centrum van Utrecht? Regel dan ook tijdig een ontheffing bij de gemeente, waarmee je met de verhuiswagen het centrum in mag. Dit is in veel gevallen gewoon mogelijk.

Ga je wonen aan een straat zonder parkeergelegenheid, en moet je de weg tijdelijk afzetten? Ook dit mag in Utrecht: wanneer je de gemeente op tijd inlicht, zorgen zij dat de hulpdiensten ingelicht zijn en niet voor de blokkade komen te staan. Zelf moet je zorgen voor borden of communicatie aan het begin van de afzetting, om ook buren en passanten in te lichten.

9. Inpakken en gaan!

Met al die administratieve taken zou je bijna vergeten dat het verhuizen op zich ook een taak is. Waar je in ieder geval voor kunt zorgen:

  • Dat de dag voor het verhuizen alle losse spullen ingepakt zijn in verhuisdozen, demontabele meubels uit elkaar zijn gehaald en het nieuwe huis schoon genoeg is om je spullen te verwelkomen.
  • Kenmerk je verhuisdozen met de ruimte en eventueel de inhoud van de doos. Zo kun je bij het uitladen de dozen makkelijk naar de juiste plek in huis navigeren: en als je direct je bestek nodig hebt, kun je aan de buitenkant al zien in welke ‘keuken-doos’ dit zit!
  • Algemene tip: het koffieapparaat is iets wat je als laatste inpakt… en als eerste uitpakt, natuurlijk.

Verhuizen in Utrecht

Heb jij nog geen woning gevonden om naartoe te verhuizen, of moet je vorige woning nog verkocht worden?

Neem dan contact op met ERA De Bree NVM Makelaars, ervaren makelaar in Utrecht. Wij nemen vrijblijvend de mogelijkheden met je door. Bel direct voor een kennismaking: 030 231 70 41 of vul ons contactformulier in.

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.