Search More

6 tips voor de waardebepaling van een woning

Posted on June 9, 2015 by Joost De Bree in Kopen

“Hoeveel is mijn huis waard?”

Als makelaar in Utrecht krijgen we vaak deze vraag van huisverkopers. Voor het vinden van de juiste verkoopprijs van je woning zijn diverse factoren van belang. Een objectieve kijk op het huis is een van de belangrijkste aspecten. Daarnaast heb je natuurlijk te maken met de veranderende woningmarkt en de termijn waarin het huis verkocht moet worden.

Voor het vinden van de juiste vraagprijs voor je woning hebben we een aantal tips verzameld die we graag met je willen delen.

1. Wees realistisch

In een gezonde woningmarkt is het verstandig om direct een realistische vraagprijs neer te zetten. Tijdens de eerste drie weken waarin een woning te koop staat, krijgt de woning de meeste aandacht van kopers. Wat veel mensen niet realiseren is dat een woning met een te hoge vraagprijs in eerste instantie veel kopers zal afschrikken.

Tegen de tijd dat de verkoper de vraagprijs verlaagt, hebben eventuele kopers al een ander huis gevonden dat wel voor een realistische prijs werd aangeboden. De vraag naar het huis met de hoge vraagprijs is nu verminderd wat er zelfs voor kan zorgen dat de woning voor een te lage prijs wordt verkocht.

2. Houd onderhandelingsruimte in de vraagprijs

Natuurlijk dient er altijd ruimte te zijn voor onderhandeling. Op de woningmarkt is het gebruikelijk dat geïnteresseerden kunnen bieden op een woning en dat er een deal kan worden gesloten. Veel mensen houden er daarom niet van om de volle vraagprijs voor een woning te betalen. Zorg ervoor dat deze onderhandelingsruimte aanwezig is zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan.

Bekijk het aanbod koopwoningen in Utrecht >

3. Vergelijk andere woningen

Er is geen universele methode om de waarde van een woning te berekenen. Maar een van de beste manieren om de vraagprijs te bepalen is onderzoeken van de verkoopprijs van vergelijkbare huizen. Kijk hiervoor in het kadaster om te zien voor welk bedrag een huis daadwerkelijk wordt verkocht. Tel vijf tot tien procent onderhandelingsruimte bij deze verkoopprijs op en je hebt een goede basis voor een vraagprijs.

4. Houd rekening met zoekopdrachten

Kom je met bovenstaande tips uit op een vraagprijs van net boven een rond bedrag, zoals € 203.000? Overweeg dan om de vraagprijs te verlagen naar bijvoorbeeld € 198.000. Dit heeft ten eerste een psychologisch effect. Een prijs die net onder een rond bedrag ligt, is aantrekkelijker voor de koper. Maar het heeft ook praktische voordelen: veel kopers stellen bij een zoekopdracht bij het woningaanbod een maximale vraagprijs in. Een vraagprijs van € 198.000 valt net in de groep resultaten tot twee ton terwijl een vraagprijs van € 203.000 dat niet doet.

5. Vraag een precieze vraagprijs

Een beproefde techniek bij het verkopen van een object, zoals een woning, is het vragen van een precieze vraagprijs. Een voorbeeld: een ronde vraagprijs van € 190.000 zal door de koper onbewust op een schaal met grote tussenstappen van 10.000 worden ingedeeld. Een vraagprijs van € 193.500 wordt echter op een schaal met tussenstappen van 500 ingedeeld. Dit is een schaal met kleinere tussenstappen.

Een eventueel tegenbod wordt op dezelfde schaal als de vraagprijs gebaseerd. Een precieze vraagprijs zal daarom een hoger tegenbod opleveren dan een ronde vraagprijs. Deze theorie is onderzocht en onderbouwd door de universiteit van Florida.

6. Schakel een makelaar in

Bij het verkopen van een woning en het vinden van een vraagprijs is het verstandig om een makelaar in te schakelen. Een makelaar kan antwoord geven op de vraag “Wat is mijn huis waard?”.

Een medewerker van ERA De Bree NVM Makelaars in Utrecht is tegelijkertijd ook taxateur. Wij hebben de juiste kennis en ervaring om de perfecte vraagprijs op te stellen. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Lees ook:

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.