Search More

Transparant bieden: wat is het en hoe werkt het?

Posted on September 3, 2019 by Joost De Bree in Kopen

In een drukke woningmarkt als in Utrecht kan het lastig zijn om een huis te vinden. Veel woningzoekenden zijn daarom geneigd om extra hoog op een huis te bieden in de hoop dat ze de concurrentie daarmee uitschakelen. Soms valt een bod daardoor onrealistisch hoog uit. Dit komt vaak voor bij verkoop per inschrijving.

Om te voorkomen dat mensen extreem hoge bedragen gaan bieden, is transparant bieden in het leven geroepen.

Wat is transparant bieden?

Bij transparant bieden is er bij alle bieders bekend hoeveel bieders er zijn en welk bedrag door elke bieder geboden wordt. Zoals de naam al zegt, is de verkoop volledig transparant voor alle geïnteresseerden.

Dit heeft als grote voordeel dat je als bieder het gehele biedingsproces kunt volgen en zelf kunt beslissen wanneer je wilt stoppen met bieden.

Hoe werkt transparant bieden?

Transparant bieden begint met een bezichtigingsdag. Alle geïnteresseerden kunnen die dag naar het huis komen kijken. Daarna kunnen alle geïnteresseerden via een online platform een bod uitbrengen. Vandaar dat transparant bieden ook wel online bieden wordt genoemd. Er zijn verschillen online platformen waar transparant bieden wordt aangeboden. Je makelaar kan je hier meer over vertellen.

Zolang de biedingstermijn van een huis loopt, kun je op elk moment van de dag en zo vaak als je wilt meebieden. Daarnaast kun je als geïnteresseerde zien welke andere bedragen zijn geboden op het huis. Je kan er daarom voor kiezen om een nieuw bod te doen als je eigen bod wordt overboden.

Let op: de ontbindende voorwaarden die een geïnteresseerde heeft toegevoegd zijn niet zichtbaar voor de andere gebruikers. De verkoper kan na afloop van de biedingstermijn zelf bepalen aan wie hij of zij het huis wil verkopen. Dit hoeft niet altijd degene te zijn die het hoogste bod heeft uitgebracht. Dit kan ook een bieder zijn die bijvoorbeeld een bod heeft gedaan zonder ontbindende voorwaarden.

Voordelen voor de verkoper

Transparant bieden heeft niet alleen voordelen voor de koper, maar ook voor de verkoper. De verkoper hoeft namelijk maar één bezichtigingsdag in te plannen en kan daarna kiezen   uit vaak vele biedingen.

Aankoopmakelaar Utrecht

Ben je op zoek naar een koopwoning in Utrecht? Dan ben je er waarschijnlijk al achter dat dit een grote uitdaging is. Een aankoopmakelaar, zoals ERA De Bree Makelaars in Utrecht, kan uitkomst bieden. Wij helpen met succes veel particulieren bij de aanschaf van een woning in Utrecht. Als aankoopmakelaar kunnen wij dan ook veel voor je betekenen. Bel direct voor een kennismaking: 030 231 70 41 of vul ons contactformulier in.

We zijn Saturday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.