Search More

Utrecht Hotspots: Lombok en de Kanaalstraat

Posted on March 1, 2016 by Joost De Bree in Utrecht

Het multiculturele en sfeervolle Lombok is uitgegroeid tot een van de meest populaire woonwijken in Utrecht. Lombok is gegroeid van industrieel gebied naar multiculturele hub en van arbeiderswijk naar een gewilde buurt onder yuppen. Vooral de kenmerkende arbeiderswoningen, de centrale ligging en de bruisende Kanaalstraat maken dat Lombok hoog op het woonlijstje van elke Utrechter staat.

De wijk en straatnamen

Lombok bestaat officieel uit twee sub-wijken, Lombok West en Lombok Oost, die door de J.P. Coenstraat van elkaar gescheiden worden. Lombok Oost grenst aan de stationsbuurt met het bekende Beatrixtheater en Utrecht Centraal Station. Lombok West daarentegen grenst aan Leidse Rijn en Oog in Al. De wijk is vernoemd naar het gelijknamige Indonesische eiland. Wanneer je door de wijk loopt, zie je dit Nederland-Indische thema ook in de straatnamen terugkomen. Van Javastraat tot Abel Tasmanstraat, ze zijn allemaal vernoemd naar andere Indonesische eilanden of belangrijke personen uit die tijdsperiode.

Populair onder jonge gezinnen

Lombok staat nog steeds bekend als de multiculturele wijk van Utrecht. Ondanks de culturele ambiance van de wijk, bestaat het merendeel van de bevolking nu echter uit autochtone jonge gezinnen. Door het opknappen van de buurt door de gemeente, de vele voorzieningen en de centrale ligging van de buurt is het een perfecte uitvalbasis voor starters en jonge gezinnen.

Authentieke huizen

Met de stadvernieuwing is de wijk van een achterstandswijk opgeknapt tot aantrekkelijke woonwijk. In tegenstelling tot de andere bekende arbeidersbuurtjes zijn de huizen in Lombok een stuk hoger gebouwd met een donkere kleur baksteen en meer detail in de gevel.

De Kanaalstraat

De Kanaalstraat is het multiculturele hart van de wijk. De Kanaalstraat start bij het Westplein en loopt door tot de Billitonkade en de Ouderijnbrug. De marktachtige uitstraling, de etnische verscheidenheid aan winkels en de levendige sfeer maken de winkelstraat erg geliefd en bekend in Utrecht.

Houtzaagmolen De Ster

De 20 meter hoge Houtzaagmolen De Ster is in de wijde omgeving te zien. Gebouwd in 1722 is dit de laatst bewaarde, werkzame houtzaagmolen in Nederland. Iedere zaterdag is de houtzagerij open voor publiek, ook is de locatie af te huren voor feesten en partijen.

Verbinding en openbaar vervoer

De Vleutenseweg in het noorden van Lombok behoort tot veel buslijnroutes zodat er om de paar minuten wel een bus richting het station rijdt. Wanneer je de stad uit moet, pak je dankzij de centrale ligging zo de trein vanaf Utrecht Centraal Station. En met de auto rijd je de Graadt van Roggenweg af om aan het einde van de Weg der Verenigde Naties de A2 op te rijden.

Makelaar Lombok

ERA De Bree NVM Makelaars heeft regelmatig woningen in Lombok te koop staan. Wil jij wonen in een woning, appartement of studio in het multiculturele pareltje van Utrecht? Neem dan contact met ons op!

Lees meer:

In de serie Utrecht Hotspots schrijven we over interessante straten en wijken in Utrecht. Dit is het derde artikel in deze serie.

Foto: Google Streetview

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.