Search More

Utrecht Hotspots: de populaire buurt Oog in Al

Posted on March 29, 2016 by Joost De Bree in Utrecht

Oog in Al is een subwijk in de Utrechtse wijk West. Deze kindvriendelijke wijk is mede dankzij de vele voorzieningen, brede huizen en de centrale ligging immens populair onder jonge gezinnen. Grenzend aan de Leidsche Rijn is het een van de meest gewilde woonwijken van Utrecht.

Populair onder jonge gezinnen

Van de ruim 3.900 inwoners bestaat meer dan de helft uit gezinnen. De grote verscheidenheid aan voorzieningen is een van de grootste reden waarom veel jonge gezinnen zich in Oog in Al vestigen. Niet alleen beschikt de wijk over een groot winkelcentrum, er staat ook een bibliotheek en er zijn maar liefst vijf verschillende basisscholen te vinden. Zo kunnen ouders kiezen uit een Openbare, Protestante, Rooms-Katholieke, Reformatorische of een Montessori basisschool.

Verder telt de wijk, in vergelijking met de andere wijken in Utrecht, de grootste groep 55-plussers.

Ruime woningen

De meeste woningen zijn gebouwd in de jaren ’20 en ’30 en ontworpen door architecten zoals Berlage, Rietveld en Holsboer. De woningen in Oog in Al zijn voor stadse begrippen erg ruim en zijn vaak ook nog voorzien van een achtertuin. Dankzij de architectuur en de opzet van de subwijk doet Oog in Al bijna dorps aanvoelen. Naast de jaren ’30 woningen is de wijkt in de loop der jaren ook uitgebreid met nieuwbouwwoningen.

Park Oog in Al

Aan de oostkant van de buurt ligt het bekende Park Oog in Al. Het park is sinds juni 2015 een gemeentelijk monument en wordt samen met het Wilhelminapark, Zocherpark en Julianapark beschermd door de gemeente. In het park kunnen bewoners genieten van de natuur, het rijksmonumentale landhuis waar nu een bibliotheek in gevestigd is, de dierenweide met damherten en pauwen en de speelplaats met zandbak. Het park is dan ook erg geliefd onder de buurtbewoners.

Naast het park kunnen bewoners ook genieten van het strand Oog in Al. Ondanks dat het gelijknamige strand in de subwijk de Halve Maan ligt, is het er in de zomermaanden goed vertoeven. Het strand is tijdens het voorjaar en zomer geopend voor publiek.

De ‘PHL-Laan’

De ‘PHL-Laan’ is de stadse benaming voor drie verschillende lanen: de Pijperlaan, de Joseph Haydnlaan en de Lessinglaan. De PHL-laan is de grens tussen Oog in Al en de subwijk de Halve Maan en maakt onderdeel uit van de Utrechtse binnenring voor het stadsverkeer. De laan is te herkennen aan de hoge bomen langs de route.

Componistenbuurt

De huizen uit de componistenbuurt waren een van de eerste woningen in Oog in Al. De componistenbuurt ligt tegen het Park Oog in Al aan en is bekend om haar straatnamen. Zo verwijzen alle straatnamen naar wereldberoemde componisten zoals Bach, Chopin, Mozart en Wagner.

Verbinding en openbaar vervoer

Doordat de PHL-laan tot de binnenring van Utrecht behoort, passeren ook veel bussen deze laan. Er komt dan ook ieder kwartier een bus langs die je naar Utrecht Centraal kan brengen. Wanneer je de stad met de auto wilt verlaten, rijd je via de PHL-laan richting de Weg der Verenigde Naties, om aan het einde van de weg zo de A2 op te rijden.

Makelaar Oog in Al 

ERA De Bree NVM Makelaars uit Utrecht heeft regelmatig woningen in Oog in Al te koop staan. Wil jij wonen in een woning, appartement of studio in een van de meeste gewilde woonwijken van Utrecht? Neem dan contact met ons op!

Lees meer:

In de serie Utrecht Hotspots schrijven we over interessante straten en wijken in Utrecht. Dit is het vierde artikel in deze serie.

Foto: Wikimedia Commons (Wesselspoelder76)

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.