Search More

Utrecht Hotspots: De Vogelenbuurt en het Griftpark

Posted on April 26, 2016 by Joost De Bree in Utrecht

De Vogelenbuurt, ook wel de Vogelenwijk genoemd, dankt haar naam aan de vele straten die zijn vernoemd naar vogels. De centrale ligging en het knusse karakter maakt de Vogelenbuurt een geliefde woonlocatie in Utrecht.

De ligging

De Vogelenbuurt grenst aan het Griftpark, Tuinwijk en de Breedstraatbuurt. Dankzij de centrale ligging kun je met de fiets al binnen 5 minuten in het centrum zijn.

Wonen in de Vogelenbuurt

Oorspronkelijk is de Vogelenbuurt bestemd als luxe buitenwijk. Dit is dan ook de reden dat de wijk veel oude herenhuizen telt uit de negentiende en begin twintigste eeuw. De Vogelenbuurt staat bekend als erg kindvriendelijk en gezellig.

De huizenprijzen in de populaire Vogelenbuurt liggen hoog. Hierbij geldt wel dat je door de relatief grote woonoppervlakken, per vierkante meter minder betaald dan andere ‘duurdere’ woonwijken zoals Wittevrouwen. Dit komt omdat in een wijk zoals Wittevrouwen vooral arbeiderswoningen staan.

Bewoners van de Vogelenbuurt

De meeste bewoners uit de Vogelenbuurt zijn ongehuwd en tussen de 25 en 45 jaar oud. Gezinnen met kinderen zijn in de minderheid. Meer dan de helft van de bewoners runt een eenpersoonshuishouden.

Rijn en Zon

Vroeger had Utrecht een groot aantal molens in en rond de stad. Nu kent de stad er nog maar twee. Zo kun je in Lombok zaagmolen De Ster terugvinden. In de Vogelenbuurt staat de enige overgebleven korenmolen van Utrecht: de Rijn en Zon. Vroeger was de molen bestemd voor het malen van graan. Vandaag de dag wordt dit Rijksmonument gebruikt als winkel door een biologische slager.

Het Griftpark

Het uit 12 hectare bestaande Griftpark was vroeger de locatie waar de Gemeentelijke Gasfabriek stond. Na de sloop van de fabriek bleef de grond ernstig vervuild achter. Dit zorgde ervoor dat het park in de volksmond ook wel ‘gifpark’ werd genoemd. Na een flinke opknapbeurt door de gemeente, werd de locatie ingericht als stadspark.

Dankzij de Biltsche Grift, welke door het park heen stroomt, kreeg het park de naam: Griftpark.

Bewoners van onder andere de Vogelenbuurt kunnen nu zorgeloos genieten in het park van de natuur of gezellig wat gaan eten in het restaurant. Verder is er in het park nog een skatebaan, voetbalkooi, speeltuin en kinderboerderij aanwezig.

Verbindingen

De Vogelenbuurt ligt dicht tegen het centrum aan, met als voordeel dat je vanaf Utrecht Centraal Station snel de trein kan pakken naar andere bestemmingen in Nederland. Wanneer je de fiets wilt laten staan, kun je met buslijnen 1 en 9 binnen een kwartier op Centraal Station staan. Wil je graag met de auto de stad verlaten? Dan kun je het beste richting Kardinaal de Jongweg rijden. Vanaf daar pak je gemakkelijk de A27 in beide richtingen.

Makelaar in Utrecht

ERA De Bree NVM Makelaars heeft regelmatig woningen in de Vogelenbuurt te koop staan. Wil jij graag wonen in deze kindvriendelijke, knusse woonwijk in Utrecht? Neem dan contact met ERA De Bree NVM Makelaars, uw ervaren makelaar uit Utrecht.

Lees meer:

In de serie Utrecht Hotspots schrijven we over interessante straten en wijken in Utrecht. Dit is het vijfde artikel in deze serie.

Foto: Wikimedia Commons

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.