Search More

Utrecht Hotspots: Wittevrouwen en de Biltstraat

Posted on February 2, 2016 by Joost De Bree in Utrecht

Wittevrouwen wordt gezien als een van de leukste wijken van de stad Utrecht. De smalle straatjes geven de wijk een dorps allure met het voordeel zo in de binnenstad te zijn. De centrale ligging en de hippe tentjes maken Wittevrouwen een geliefde wijk onder jonge gezinnen.

Historische buurt

De buurt is vernoemd naar het toenmalige klooster dat middenin de wijk stond. Het klooster werd in de volksmond Wittevrouwenklooster genoemd, naar de kleur habijt van de nonnen. Ondanks de sloop van het klooster in de 16e eeuw is de volksnaam gebleven.

Karakteristieke uitstraling

Wittevrouwen heeft dankzij de steegjes, hofjes en arbeiderswoningen een karakteristieke uitstraling. Ondanks dat parkeren in de buurt lastig is en de huizenprijzen relatief hoog liggen, zijn de woningen erg geliefd. De luxe van een eigen tuin, twee tot drie slaapkamers en dat middenin de stad is een groot voordeel voor veel kopers. Ook zijn er veel bovenwoningen en studio’s te vinden in Wittevrouwen.

Biltstraat

Wittevrouwen heeft een perfecte ligging in het noordoosten van Utrecht. Grenzend aan de binnenstad zit je zomers binnen enkele minuten gezellig op het terras, maar ook in Wittevrouwen zelf zijn steeds meer terrasjes te vinden. Daarnaast zit de wijk direct aan de Vogelenbuurt, Buiten Wittevrouwen en Zeeheldenbuurt. De Bilstraat, bekend van Monopolie, vormt de zuidgrens van deze mooie wijk. De vele uitzendbureaus in de Biltstraat hebben door de jaren heen plaatsgemaakt voor gezellige restaurants, hippe koffietentjes en andere unieke winkelconcepten.

Griftpark

Het Griftpark is een moderne stadsoase voor jong en oud. Het park is ontstaan toen in 1999 de Gemeente Gasfabriek gesloopt werd. Het Griftpark en zijn mooie stadsnatuur bieden een geweldig uitzicht over de stad. De kinderboerderij en de speelplaatsen maken dit park ook erg geschikt voor jonge kinderen. De verschillende geplande activiteiten maakt dat er altijd wel iets te doen is in het park.

Verbinding en openbaar vervoer

Wittevrouwen is perfect te bereiken met het openbaar vervoer. Zo loopt een belangrijke busroute tussen Centraal Station en de Uithof met de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en het UMC Utrecht door de wijk. Ook stoppen veel andere buslijnen op de Biltstraat zoals de bus richting Zeist of de Utrechtse Heuvelrug. Lopend of fietsend ben je in een mum van tijd in de binnenstad en met de auto zit je binnen 10 minuten op de oostelijke ringweg (A27).

Woningen te koop Wittevrouwen

Regelmatig heeft ERA De Bree NVM Makelaars woningen, appartementen of studio’s te koop in en rondom de wijk Wittenvrouwen. Ben je op zoek naar woonruimte in een van de meest historische wijken van Utrecht? Neem dan contact met ons op.

Lees ook:

In de serie Utrecht Hotspots schrijven we over interessante straten en wijken in Utrecht. Dit is het tweede artikel in deze serie.

Foto: Wikimedia Commons (Mauritsvink)

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.